Zinātnieki ir ceļā uz iedzimta akluma ārstēšanu, izmantojot gēnu rediģēšanas metodi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Zinātnieki pavisam drīz plāno ķerties klāt pirmajiem pacientiem, lai jaunā pētījumā pārbaudītu, vai ar CRISPR gēnu rediģēšanas metodi ir iespējams dziedēt iedzimtu aklumu.

Cilvēkiem ar iedzimto aklumu parasti ir pilnīgi normālas acis, tomēr trūkst gēna, kas gaismu pārvērš smadzenēm derīgos signālos, kas savukārt ļauj cilvēkam redzēt.

Kā rakstīts izdevumā "Time", eksperimentālās ārstēšanas metodes mērķis ir akliem bērniem un pieaugušajiem piešķirt tiem trūkstošo gēnu, izmantojot instrumentu, kas izgriež jeb rediģē DNS vajadzīgajā vietā.

Plānots, ka tā būs vienreizēja procedūra, kas permanenti izmainīs cilvēka DNS.

Jau šā gada rudenī divas ASV kompānijas plāno pārbaudīt šo ārstēšanas tehniku 18 cilvēkiem. Jāpiebilst, ka šī gēnu rediģēšanas tehnika atšķiras no ķīniešu zinātnieka tehnikas, ko tas pagājušajā gadā pārbaudīja uz cilvēka embrijiem. Šajā gadījumā veiktās izmaiņas gēnos netiks pārmantotas nākamajā paaudzē.

CRISPR gēnu rediģēšanas tehnika zinātnieku vidū ir ļoti iecienīta, jo tas ir ļoti vienkāršs veids, kā rediģēt gēnus. Tiesa, šī metode ir ļoti jauna, tāpēc visi riski vēl nav apzināti. Pētnieki gan uzskata, ka tai ir ļoti liels potenciāls daudzu slimību, kuras radušās gēnu nepilnību dēļ, ārstēšanā.

Jaunajā pētījumā tiks pārbaudīti gan vismaz trīs gadus veci bērni, gan pieaugušie, kas cieš no iedzimta akluma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu