Meteorologi: Grenlande jūlijā zaudējusi satraucoši daudz ledus (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Dānijas daļēji pārvaldītā Grenlandes sala šā gada jūlijā ilgstošā karstuma ietekmē zaudējusi tik daudz ledus, ka ūdens, kas no tā radies, vairāku collu augstumā varētu pārklāt visu ASV Floridas štatu, tā piektdien, 2. augustā, paziņojuši zinātnieki.

Grenlande, kuras 82% virsmas klāj ledus, jūlijā zaudējusi 197 miljardus metrisko tonnu ledus, pavēstījusi Dānijas Meteoroloģiskā institūta (DMI) klimata zinātniece Rūta Mottrama.

Tas ir apmēram četras reizes vairāk nekā 60–70 miljardi tonnu, ko tā parasti zaudē jūlijā.

Straujā ledus kušana ir saistīta ar rekordlielo karstuma vilni Eiropā, kas šķērsoja šo Arktikas salu, veidojot uz pasaulē otrā lielākā ledus krājuma tādu kā siltuma kupolu.

Dānijas Meteoroloģiskā institūta (DMI) pētnieks Martins Stendels atzīmē, ka tikai pēdējās divās jūlija dienās vien Grenlandē izkusis tāds daudzums ledus, kas ūdens veidā veidotu gandrīz 5 collas dziļu kārtu, aptverot visu Floridas štatu.

Šovasar izkausētais ledus rada lielu saldūdens pieplūdumu Ziemeļatlantijā, kas savukārt ietekmēs laika apstākļus Eiropas ziemeļrietumos. „Visam, kas notiek Grenlandē, ir tālāka ietekme uz dienvidiem [no šīs salas]”, intervijā CNN sacījis Dānijas un Grenlandes Ģeoloģijas dienesta profesors un ledus klimatologs Džeisons Boks. Kā piemēru viņš minēja plūdus Apvienotajā Karalistē 2015. un 2016. gadā.

Vasaras karstuma un ledāju šķelšanās dēļ Grenlande jau vairākus gadus pēc kārtas zaudē vairāk ledus, nekā tā spēj atgūt ziemas salā un snigšanas ietekmē. Laika posmā no 2010. Līdz 2018.gadam ik gadus šī sala zaudēja vairāk nekā 280 miljonus tonnu ledus.

Šovasar, saskaņā ar dažiem aprēķiniem, zaudētā ledus apjoms ir vismaz par 40% lielāks nekā vidēji, turklāt vasara vēl nebūt nav beigusies.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu