Lielākā daļa sestdien Maskavā aizturēto demonstrantu atbrīvoti (2)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Maskavas policija atbrīvojusi teju visus sestdien, 3. augustā, pilsētas centrā protesta akcijas gaitā aizturētos cilvēkus, ziņo organizācija "OVD-Info", kas veic arestu monitoringu.

Naktī policijas iecirkņos palikuši vismaz 19 aizturēto.

Pavisam policija un Nacionālā gvarde sestdien aizturēja 828 cilvēkus, no kuriem 19 tika piekauti, bet nepilngadīgo skaits aizturēto vidū pārsniedza 90.

Demonstrantiem bija izgājuši Krievijas galvaspilsētas ielās, lai no jauna protestētu pret netaisnīgo izturēšanos pret opozīciju pirms nākamajā mēnesī gaidāmajām pašvaldības vēlēšanām.

Sestdienas akcija izziņota bija formātā "pastaiga pa bulvāriem". Vairākas stundas pirms tās sākuma Bulvāru lokā sāka dežūrēt policijas un Nacionālās gvardes vienības.

Pirms nedēļas protestu laikā tika aizturēti gandrīz 1400 cilvēki. Savukārt 77 demonstranti aizturēšanu laikā guva dažādas traumas.

Protestu dalībnieki pieprasa nodrošināt taisnīgumu nākamajā mēnesī gaidāmajās vēlēšanās.

Amatpersonas līdz šim atteikušas reģistrēt vairākus populārus opozīcijas politiķus. Vairums šo kandidātu un opozīcijas līderu atrodas apcietinājumā kopš pagājušās sestdienas demonstrācijām.

Protestu kustība aizsākās saistībā ar vietēja rakstura problēmām, bet tā jau ir pāraugusi ievērojamā politiskā konfliktā, kāds nav pieredzēts vairākus gadus.

Viena no opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija sabiedrotajām Ļubova Soboļa tika aizturēta brīdī, kad viņa bija ceļā uz demonstrāciju. Sestdienas vakarā viņai tika piespriests 300 000 rubļu (4137 eiro) naudas sods par mītiņu rīkošanas noteikumu pārkāpumu.

Soboļa jau 22 dienas turpina badastreiku, ko viņa pieteica pēc tam, kad varasiestādes bija liegušas iespēju startēt vēlēšanās.

Maskavā sestdien bija vērojama spēcīga policijas klātbūtne. Pilsētā tika uzstādīti metāla nožogojumi, izvietoti autobusi, kas var tikt izmantoti aizturēto transportēšanai, pilsētas centrā mobilo sakaru tīklā nedarbojas internets.

Daži veikali un kafejnīcas, atsaucoties varasiestāžu brīdinājumiem, bija slēgti.

Policistu skaits pilsētas centrā pārsniedza cilvēku skaitu nelielajās protestētāju grupās.

Foto: Protesti Maskavas centrā

Lai startētu vēlēšanās, kandidātiem vispirms ir jāsavāc pilsētas iedzīvotāju paraksti, bet amatpersonas atteikušās vairākus kandidātus reģistrēt, apgalvojot, ka daži paraksti esot viltoti.

Opozicionāri uzstāj, ka aizliegums startēt vēlēšanās ir patvarīgs un ka pārbaužu procedūra ir vērsta pret viņiem.

Daudzi maskavieši norāda, ka viņu paraksti opozicionāru atbalstam nepamatoti pasludināti par nederīgiem, bet centieni veikt pārbaudes ignorēti.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pagaidām par situāciju Maskavā nav izteicies.

Opozīcija cer, ka septembra vēlēšanās spēs darīt galu Kremļa lojālistu monopolam Maskavas pašvaldībā.

Dome lemj par vairāku miljardu eiro lielo galvaspilsētas budžetu, tomēr tā nav politiski neatkarīga no pilsētas mēra un Putina sabiedrotā Sergeja Sobjaņina.

Mērs protestētājus brīdinājis, ka "jaunas provokācijas" ir nepieņemamas.

Navaļnijs un citi protestu līderi uzskata, ka galvaspilsētā plaukst un zeļ korupcija.

Navaļnijs, kurš šobrīd atrodas cietumā, pagājušajā nedēļās nogalē tika nogādāts slimnīcā ar spēcīgu alerģisku reakciju. Viņa privātā ārste pieļāva, ka opozicionārs saindēts ar nezināmu ķīmisku vielu.

Valsts toksikoloģiskā laboratorija pavēstīja, ka nekādas indīgas vielas nav atrastas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu