Daugavpils Universitātes pētnieki atklājuši jaunu parazītu sugu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Daugavpils Universitātes pētnieki atrada un sadarbībā ar Dabas pētījumu centru Viļņā aprakstīja jaunu parazīta sugu, kas ir rets gadījums parazitoloģijas jomā, noskaidrots augstskolā.

Kopumā parazītu daudzveidība ir diezgan labi izpētīta un aprakstīta, jo parazīti ir intereses objekts gan medicīnā, gan veterinārmedicīnā.

Zinātnē jaunu parazītu sugu nosauca par "Sarcocystis ratti". Parazīts tika atrasts melnās žurkas muskulatūrā. Parazīta nosaukums tika izveidots, izmantojot starpsaimnieka latīnisko nosaukumu "Rattus rattus". Turpmāki pētījumi nepieciešami par jaunatklātā parazīta attīstības ciklu un izplatību, jo patlaban tas tika atrasts tikai Latvijā. Sugas aprakstīšanā piedalījās Dzīvības Zinātņu un Tehnoloģiju Institūta pētnieki Muza Kirjušina un Inese Gavarāne, kā arī DU doktoranti Viktorija Kirilova un Evita Grāvele.

"Sarcocystis" ģints parazīti ir parazitārās slimības sarkocistozes ierosinātāji. Atkarībā no invāzijas formas, parazīts cilvēkā var lokalizēties zarnu traktā vai muskuļaudos, retāk - nervaudos. Slimības gadījumi tiek reģistrēti visā pasaulē, un to skaits palielinās. Latvijā savvaļā parazīts ir sastopams daudzos dzīvniekos: mežacūkās, aļņos, stirnās, lapsās, melnās žurkās.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu