"Liepājā gaisa kvalitātes sensors rāda drūmu ainu." Kā tiek veikti gaisa piesārņojuma mērījumi Latvijā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Amatpersonas un speciālisti norādījuši - gaisa kvalitāte vidēji valstī ir apmierinoša, taču ne visur. Trūkst arī gaisa kvalitātes mērīšanas sensoru, vēsta LNT raidījums "900 sekundes".

Iedzīvotājiem joprojām ir arī iespēja personiski iesaistīties gaisa kvalitātes mērījumu veikšanā.

Vienu no plašākajiem gaisa kvalitātes sensoru tīkliem ir izveidojuši apvienības "Pilsēta cilvēkiem" dalībnieki. Tie ir nelieli un viegli uzstādāmi pie virtuves loga vai uz balkona.

"Šobrīd Latvijā ir ap 30 sensoriem un redzam interesantus faktus," norāda "Pilsēta cilvēkiem" pārstāvis Raivis Dejus. No pašlaik uzstādītajiem aptuveni 30 sensoriem lielākā daļa ir Rīgā, tāpēc iedzīvotāji ārpus galvaspilsētas tiek īpaši aicināti uzstādīt gaisa kvalitātes sensorus.

Piemēram, Liepājā pašlaik uzstādīts viens sensors, un tas rāda visai neiepriecinošu ainu.

"Sensors, kas nesen uzstādīts Liepājā, vienmēr rāda drusku vairāk nekā Rīgā un Latvijā. Līdz ar to būtu interesanti dabūt vēl kādu sensoru Liepājā, lai saprastu, kas tur notiek," norāda Dejus.

Pirms aptuveni gada uzstādīta gaisa kvalitātes monitoringa stacija Pārdaugavā. Tā datus sniedz par to, kā un cik daudz gaisa kvalitāti ietekmē apkures iekārtas privātmājās. Vēl viena Rīgas pašvaldības uzstādīta stacija Brīvības ielā nosaka to, cik lielu piesārņojama devu dod transports galvaspilsētā, un ir vēl viena stacija arī pie Rīgas ostas.

Tieši pie Rīgas ostas, Mangaļsalā, ir lielākais prognozētais gaisa piesārņojums. Tur gaisa kvalitāte ir novērtēta kā ļoti slikta.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāve Evija Piņķe norāda uz to, kas Rīgā rada gaisa piesārņojumu. Privāta uzņēmuma un pašvaldības kopēji izveidotā gaisa kvalitātes karte norāda uz vietām, kur ir un kur nav gaisa piesārņojuma.

"Tas varētu būt būtiski cilvēkiem ar veselības problēmām, ar elpceļu problēmām, ar sirds un asinsvadu saslimšanām. Tas būtu kā papildu rīks, kas palīdz plānot dienas gaitas atkarībā no tā, kāda ir prognozējamā gaisa kvalitāte," norāda Piņķe.

Šovasar Rīgā gaisa kvalitāte ir apmierinoša. Tradicionāli gaisa kvalitāte galvaspilsētā pasliktinās apkures sezonā un pavasarī, kad gaisā paceļas ziemā sakrātie putekļi uz ielām. Savukārt par to, ko elpojam citviet Latvijā, iespējams uzzināt Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu