Eksperts skaidro, cik droši ir zibmaksājumi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvija esot viena no līderēm eirozonā šādu ātro maksājumu ieviešanā. LNT raidījumā "900 sekundes" Latvijas Bankas valdes loceklis un IT vadītājs Harijs Ozols skaidro, cik tie ir droši.

Zibmaksājumi Latvijā ir pieejami jau gandrīz divus gadus. Tie ļauj veikt maksājumus teju sekundes laikā starp bankām jebkurā diennakts laikā. Maksājumus iespējams veikt starp dažādām bankām, arī uz citām valsītm.

"Pašlaik zibmaksājums ir iespējams caur mobilo lietotni vai internetbanku. Tas viss ir atkarīgs no tā, kurš piedāvās saviem lietotājiem ērtāku vai vēl inovatīvāku risinājumu," raidījumā bilst Ozols.

Vaicāts, cik droši ir zibmaksājumi, Ozols "900 sekundēs" skaidro: "No tehnoloģiskā viedokļa zibmaksājumi ir droši. Tāds vājākas posms ir bijis, ir un būs, pats cilvēks, kurš ir vieglprātīgs vai neuzmanīgs un tā rezultātā pats veic kādu nepareizu pārskaitījumu vai tiek apkrāpts."

Vienlaikus Latvijas Bankas valdes loceklis bilst, ka gadījumā, ja veikts nepareizs maksājums vai pieļauta kļūda, tāpat ir iespējams naudu atgūt, jo starp bankām pastāv naudas atgūšanas procedūras, vēsta raidījums "900 sekundes".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu