"Štelmahers zina, kā uzvarēt un izcīnīt čempiontitulu!" Blūms par izlases jauno galveno treneri

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jānis Blūms (no kreisās) un Roberts Štelmahers
Jānis Blūms (no kreisās) un Roberts Štelmahers Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlases jaunais galvenais treneris Roberts Štelmahers zina, kā uzvarēt un izcīnīt čempiontitulu, uzsver valstsvienības ilggadējais kapteinis Jānis Blūms.

Latvijas izlase pirmdien aizvadīja savu pirmo treniņu Štelmahera vadībā. Izlasei nākamie mači paredzēti vien februārī, tādējādi treniņā tika atstrādātas tikai pamata lietas.

Kā pēdējie laukumu pameta izlases vecākais spēlētājs Blūms un valstsvienības jaunākais basketbolists Artūrs Žagars.

"Daudz nav sanācis ar viņu kopā trenēties, bet parasti ar Žagaru kā pēdējie pametam treniņu. Viņš saka, ka ir labākais metējs, tad es viņu pārbaudu. Šoreiz pietrūka, bet vienreiz mani ir uzvarējis," sarunā ar žurnālistiem jokoja Blūms.

Žagars, kuram nākamajā sezonā paredzēta lielāka loma Spānijas augstākajā līgā (ACB), cenšas ņemt piemēru no Blūma un pārējiem pieredzējušajiem izlases spēlētājiem.

"ACB līgā jābūt nekaunīgam un nedrīkst nevienam griezt ceļu. Viņam ir līdera īpašības, Artūrs parādīja to savā čempionātā, bet tas ir junioru basketbols, kas atšķiras no vīriešu basketbola. Viņam vajadzētu ielēkt nākamajā līmenī, uz ko Artūrs ir spējīgs. Domāju, ka Latvijas izlasei viņš nākotnē varētu būt ļoti labs palīgs," skaidroja Blūms.

Galerija: Latvijas basketbolisti aizvada pirmo treniņu Štelmahera vadībā

Ar jauno izlases galveno treneri Blūms spēlēja kopā 2006./2007.gadā, pārstāvot Lietuvas klubu Viļņas "Lietuvos Rytas".

"Es ļoti daudz no viņa mācījos. Viņš vienmēr gribēja uzvarēt un Robertam bija sportiskā nekaunība. Roberts jau bērnībā bija viens no maniem iecienītākajiem spēlētājiem. Sanāca kopā laba sezona - izcīnījām pāris titulus un tikām ULEB kausa finālā. Bija labs gads," atcerējās Blūms.

Latvijas izlases ilggadējais kapteinis gandarīts, ka valstsvienības ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs trenera izvēlē iesaistīja spēlētājus.

"Trenera izvēlēšanas process bija liels konkurss. Izlases ģenerālmenedžeris izgāja cauri veselam ciklam, daudzus apzvanīdams. Mums neder vairs tā, ka kādu pa draugam ieliek. Vajag nopietnāk izvērtēt, arī jaunatnes izlasēs vajag reorganizāciju."

"Roberts var ieviest disciplīnu. Viņš kā treneris ir bijis uzvarētājs un arī kā spēlētājs izcīnījis titulus. Roberts zina, kā uzvarēt un izcīnīt čempiontitulu. Viņam ir bijusi laba vēsture kā trenerim un spēlētājam," stāstīja Blūms.

"Mums agrāk nebija tik daudz Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) un Eirolīgas spēlētāju. Jāvērtē, kā viņi sadzīvos ar treneri. Nevarēsim pēc tam raudāt vai ko pārmest, jo viss tika izdarīts un visi nonācām pie viena lēmuma, ka treneris būs Štelmahers. Nebūs tā, ka daži gribēja treneri, bet daži nē. Tagad nevienam nebūs pārmetumu. Viss tika izdarīts, lai būtu labāk. No kļūdām esam mācījušies," secināja basketbolists.

37 gadus vecais Blūms pēc divu gadu pauzes atgriezies Latvijā un atkal pārstāvēs "VEF Rīga" komandu.

"Ja būtu vilinošs variants, tad varbūt būtu izskatījis spēlēšanu citur. Taču jau pirms diviem gadiem, kad iepriekšējo reizi parakstīju līgumu ar "VEF Rīga" komandu, bija doma palikt mājās. Sanāca laba sezona, bet bija piedāvājums spēlēt ACB līgā, kas 35 gados reti gadās. Vēl pagājušogad bija piedāvājums no Permas "Parma" komandas. Varbūt pēc gada domāšu citādāk, bet šobrīd ir tā, ka nākamo sezonu gribu aizvadīt Latvijā," atzīmēja Blūms, kuram līgums ar "VEF Rīga" komandu noslēgts pēc sistēmas 1+1.

Blūms gan nedomā, ka nākamā viņam būs atvadu sezona.

"Pieļauju, ka varētu vēl spēlēt arī pēc nākamās sezonas. Jāskatās no apstākļiem, vai man būs vēlme un veselība. Kamēr viss ir normāli, tikmēr spēlēšu. Ja būs labi, spēlēšu arī nākamgad," atzīmēja Blūms.

Aizvadītajā sezonā pēc Nikolaja Mazura atbrīvošanas no "Parma" komandas galvenā trenera amata nedaudz kritās Blūma spēles laiks, taču viņu tas nav īpaši satraucis.

"Rēķinājos, ka mana loma būs citādāka un visiem laiks tiks sadalīts līdzīgi. Ja būtu trīsdesmitgadīgs, tad varbūt ietu Nikolajam līdzi. Izrunājos ar treneri un pieņēmu lomu tādu, kāda tā man tika atvēlēta. Karjerā ne reizi neesmu sezonas vidū aizmucis no komandas," Blūms.

Saldenieks Blūms joprojām sevi netaupa ne treniņos, ne spēlēs.

"Treniņos sevi nesaudzēju. Daudzi saka, ka tā ir mana kļūda, ka cenšos izlikt maksimumu. Tāds es esmu. Varbūt arī tāpēc vēl spēlēju - ja ko "piesačkotu", varbūt vairs nespēlētu. Cenšos strādāt tāpat kā iepriekš, tikai nedaudz gudrāk," teica Blūms.

Latvijas valstsvienība nekvalificējās šī gada Pasaules kausa finālturnīram, kā rezultātā līgums ar galveno treneri Arni Vecvagaru netika pagarināts. Vecvagars par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts 2017.gada septembrī, kad viņš nomainīja ilggadējo valstsvienības stūrmani Ainaru Bagatski.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu