ASV divos štatos hospitalizē 14 jauniešus ar elpceļu problēmām. Iespējamais cēlonis - "veipošana" (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Četrpadsmit pusaudži un jaunieši ievietoti slimnīcās Viskonsīnā un Ilinoisā elpošanas problēmu dēļ, kas, iespējams, saistītas ar "veipošanu", piektdien, 2. augustā, paziņoja abu štatu veselības amatpersonas, vēsta raidsabiedrība CNN.

Viskonsīnā ar nopietnām plaušu problēmām slimnīcā nonākuši 11 cilvēki, liecina štata Veselības pakalpojumu departamenta dati. 

Un Ilinoisā trīs jaunieši hospitalizēti smagu elpošanas problēmu dēļ, piektdien paziņoja Valsts Sabiedrības veselības departaments.

""Veipošanas" produktu izcelsme un veidi, kā arī to iegūšanas vietas joprojām tiek izmeklētas," sacīja departaments.

Tomass Hopts, Viskonsīnas Veselības pakalpojumu departamenta elpceļu slimību epidemiologs, piektdien sacīja, ka elpceļu problēmu gadījumi ir bijuši tieši jauniešu vidū, kas parasti ir veseli, taču nu vērsušies ar smagām elpceļu slimībām, un dažos gadījumos viņiem faktiski bija jādodas uz intensīvās terapijas nodaļu, kur viņi tika elpināti ar aparāta palīdzību.

"Izskatījās, ka plaušu slimība bija infekcijas izraisīta," Hopts sacīja CNN. Viņus visus vienoja tas, ka viņi "veipoja", taču neesot zināms, ko tieši un no kurienes viņi ieguva šķidrumus, ko ievieto "veipā" jeb elektroniskajā cigaretē.

Čaks Varžečs, Viskonsīnas veselības departamenta administratora vietnieks, sacīja, ka "visi viņi tika hospitalizēti ar elpas trūkumu, nogurumu un sāpēm krūtīs."

Lai gan pacientu stāvoklis "kopumā uzlabojas", nav skaidrs, ar kādām blaknēm viņi varētu saskarties nākotnē.

Ilinoisas Sabiedrības veselības departamenta direktors Ngozi Ezike CNN sacīja, ka viņas komanda ir "runājusi ar cilvēkiem no Viskonsinas" un vāc datus un veic testus. "Mums šobrīd ir daudz neatbildētu jautājumu," viņa sacīja.

Tāpat kā Viskonsīnā, Ilinoisas gadījumi ietvēra klepu, elpas trūkumu, nogurumu un dažreiz sāpes krūtīs, kas laika gaitā pasliktinājās, norāda Ezike.

"Saslimšanas gadījumi notika arī cilvēkiem ar nezināmām plaušu problēmām vai iepriekš diagnosticētiem plaušu darbības traucējumiem", viņa sacīja.

» Elektroniskā cigarete uzsprāgst ASV pusaudža sejā un sadragā viņa žokli

Gregorijs Konlijs, Amerikas "Veipošanas" asociācijas prezidents, sacīja, ka "ja vien departaments nenodod informāciju, tas, ko mēs šodien zinām, neattaisno pieaugušo smēķētāju atturēšanu no "veipošanas" kā alternatīvu cigaretēm".

Tas ir "absolūti apkaunojoši, ka veselības departamenti kopumā vaino "veipošanu", viņš sacīja.

Pētījumā noskaidrots, ka tā saucamā veipošana jeb elektronisko cigarešu smēķēšana ir bīstamāka cilvēka veselībai, nekā uzskatīts iepriekš: tā var bojāt veselībai svarīgas imūnsistēmas šūnas.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Thorax", elektronisko cigarešu tvaiks neitralizē svarīgas imūnsistēmas šūnas plaušās un veicina iekaisuma rašanos. Pētnieki atzīst, ka šis atklājums ir brīdinājums visiem, kuri uzskata, ka elektroniskās cigaretes cilvēka veselībai nav kaitīgas.

Iepriekšējos pētījumos zinātnieki koncentrējās uz ķimikāliju pētīšanu elektronisko cigarešu šķidrumā, pirms tas tiek smēķēts. Savukārt šajā pētījumā zinātnieki izstrādāja mehānisku procedūru, lai varētu laboratorijas apstākļos simulēt "veipošanu". Procedūrā tika izmantoti plaušu audu paraugi, ko ziedoja astoņi nesmēķētāji.

Pēc eksperimenta atklājās, ka tvaiks izraisa iekaisumu un kavē alveolāro makrofāgu aktivitāti – šūnu, kas no plaušām aizvāc potenciāli bīstamas putekļu daļiņas, baktērijas un alergēnus.

Līdzīgu procesu var novērot regulāru smēķētāju un cilvēku ar hroniskām plaušu kaitēm plaušās.

Zinātnieki gan brīdina, ka vajadzīgi vēl tālāki eksperimenti, jo laboratorijas apstākļos radītais process un rezultāti var būt relatīvi, kā arī nav zināms, kas plaušās norisinās ilgtermiņā. Eksperiments ilga 48 stundas.

"Es neuzskatu, ka elektroniskās cigaretes ir kaitīgākas par parastajām cigaretēm, tomēr ir skaidrs, ka cilvēkiem vajadzētu būt skeptiskākiem pret tām un nedomāt, ka tā saucamā veipošana veselībai nekaitē," komentēja viens no pētījuma autoriem Deivids R. Tikets (David R. Thickett).

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu