Apsēstība ar traģēdijām un vardarbību. Deitonas šāvēja bijusī draudzene atklāj, ka "brīdinājuma zīmes" bijušas jau pirmajā randiņā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Betsa bijusī draudzene
Betsa bijusī draudzene Foto: AP/Scanpix

Svētdien, 4. augustā, 24 gadus vecais Konors Betss sarīkoja apšaudi populārā izklaides rajonā Deitonā, Ohaio štatā. Viņš nogalināja deviņus cilvēkus un vēl 27 ievainoja. Šāvēja bijusī draudzene atzinusi, ka viņu pazīšanās laikā esot redzējusi brīdinājuma zīmes, vēsta raidorganizācija SKY.

Pirmajā randiņā Betss viņai rādījis apšaudes video, bet vēlāk daudz runāja par sērijveida slepkavām un reiz dzērumā atzina, ka "gribot nodarīt pāri daudziem cilvēkiem".

Adīlija Džonsone šogad vairākus mēnešus tikās ar Betsu. Pēc svētdienas traģiskajiem notikumiem viņa sarakstīja 2200 vārdu apcerējumu par bijušajām attiecībām un izsūtīja to medijiem, kā arī pati publicēja internetā.

"Man nav ne jausmas, kāda bija viņa motivācija," raksta 24 gadus vecā Džonsone. Viņa nedomā, ka Betss esot apšaudi pirms tam rūpīgi izplānojis vai arī ka viņam bijusi rasistiska motivācija.

Džonsone raksta, ka jau pirmajā randiņā Betss esot viņai rādījis 2018. gadā Pitsburgas sinagogā notikušās apšaudes video, to komentējot. Vēlāk viņi runājuši par pasaulē notiekošajām traģēdijām un pašnāvnieciskām domām.

Jauniete norāda, ka daudz ko no runātā neesot uztvērusi nopietni. Piemēram, Betss esot daudz runājis par sērijveida slepkavām, taču tas esot bijis viens no tematiem, par ko abi tieši tobrīd mācījās psiholoģijas lekcijās Sinklēras koledžā, kur abi studēja.

Foto: AFP/SCANPIX

Betsa apsēstību ar traģēdijām un vardarbību esot atsvēris tas, ka viņš izturējies kā "īsts džentlmenis". Viņa nospriedusi, ka Betsa joki par nodarīšanu pāri citiem cilvēkiem esot bijis vien veids, kā viņš, izmantojot humoru, centies sadzīvot ar savām psiholoģiskajām problēmām.

"Viņš pret mani izturējās ārkārtīgi jauki. Cik redzēju, viņš tā izturējās pret visiem. Viņš nekad neizturējās ļauni. Bet acīmredzot kas tāds bija viņā," otrdien intervijā sacīja Džonsone. "Es nedomāju, ka viņš varētu aiziet uz kādu nejauši izvēlētu vietu un šaut uz garāmgājējiem."

Džonsone atzina, ka abus satuvinājusi psiholoģiskās veselības problēmu apspriešana. Betss viņai esot sacījis, ka ciešot no bipolārajiem traucējumiem un, iespējams, arī obsesīvi kompulsīvajiem traucējumiem.

Betsam esot patikuši ieroči, taču viņš reiz Džonsonei esot atzinis, ka cilvēkiem ar garīgās veselības traucējumiem nevajadzētu ļaut tos iegādāties.

Betsa bijušie klasesbiedri sacījuši, ka jau vidusskolas laikā viņam esot bijis saraksts ar cilvēkiem, ko viņš grib nogalināt vai izvarot. Par to viņš uz laiku tika izslēgts no skolas.

» Deitonas šāvējam jau skolā bijis "melnais" saraksts ar cilvēkiem, kuri jānogalina

Džonsone norāda, ka attiecību laikā esot saskatījusi vairākas brīdinājuma zīmes. Betss ar savu metālmūzikas grupu esot aizbraucis uz koncertu citā štatā un dzērumā no turienes piezvanījis Džonsonei, sakot, ka "grib nodarīt pāri cilvēkiem".

Kā vēsta portāls "Buzzfeed News", Betss bija porngrind novirziena grupas solists. Tam raksturīgi dziesmu vārdi par vardarbīgām tēmām, tai skaitā seksuālu vardarbību un nekrofiliju.

Betss maijā esot plānojis atstāt kādas citas bijušās draudzenes mājās vēstuli ar brīdinājumu: "Tu nevari aizbēgt no savas pagātnes."

Betss esot mēģinājis šos gadījumus pasniegt kā jokus, taču Džonsone tam neesot pilnībā noticējusi. Vēlāk Betss viņai atzinis, ka viņam esot "nekontrolējamas tieksmes darīt lietas", piemēram, reiz viņš esot aizdedzinājis pamestu māju.

Daudzo brīdinājuma zīmju dēļ Džonsone maijā pārtrauca attiecības. Pēc šķiršanās viņa ar savām bažām vērsās pie Betsa mātes, taču konkrēti neatklāja, par kādām tēmām abi jaunieši bija runājuši.

Policija nošāva Betsu apmēram pusminūtes laikā pēc tam, kad viņš bija atklājis uguni. Neskatoties uz neilgo apšaudes laiku, viņš nogalināja deviņus cilvēkus. Vēl 27 no tiem tika savainoti, no kuriem apmēram puse tika sašauti.

Nogalināto cilvēku vidū bija Betsa māsa un viņas draugs.

Džonsone domā, ka Betss vēlējās mirt. "Tieši to viņš vēlējās - lai viņu nošauj," norāda Džonsone, kurai Betss pirms tam esot atzinies divos pašnāvības mēģinājumos. "Ja kāds būtu jautājis, viņš uzreiz pateiktu, ka ienīst sevi."

Betsa ģimene ar policijas starpniecību otrdien paziņoja, ka notikušais tuviniekus satriecis un ka viņi sadarbojas ar izmeklētājiem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu