Jaunzēlandē atrasts milzīgs papagailis no antīkajiem laikiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Jauns pētījums Jaunzēlandē liecina, ka milzu papagaiļi, kas klīduši apkārt pirms apmēram 19 miljoniem gadu, bijuši aptuveni metru gari - vairāk nekā puse no cilvēka vidējā auguma. Par ko arī liecina atrastās antīkā papagaiļa fosilijas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Senā papagaiļa paliekas tika atrastas netālu no Jaunzēlandes pilsētas Otago dienvidu reģionā. Tiek uzskatīts, ka papagailis, ņemot vērā tā lielumu, atšķirībā no vairuma putnu šodien nav lidojis un bijis gaļēdājs.

Pētījums tika publiskots otrdien, 6. augustā, un ar to var iepazīties zinātniskajā žurnālā "Biology Letters".

Sverot nedaudz vairāk par septiņiem kilogramiem, putns būtu bijis divreiz smagāks nekā kākāpo, iepriekš lielākais zināmais papagailis.

"Pasaulē nav citu milzu papagaiļu," BBC sacīja profesors Trevors Vērts, Austrālijas Flindera universitātes paleontologs un pētījuma galvenais autors. "Tāda milzeņa atrašana ir ļoti nozīmīga."

Paleontologi jauno sugu "Herakls" ir nodēvējuši par izņēmumu, atzīstot tās neparasto lielumu un spēku.

Papagaiļa kauli - sākotnēji pētnieki uzskatīja, ka tie pieder ērglim vai pīlei - tika turēti glabāšanā 11 gadus līdz šī gada sākumam, kad paleontologu komanda tos re-analizēja.

Profesors Vērts sacīja, ka "viens no viņa studentiem nejauši nokļuvis papagaiļa kaulos laboratorijā pētniecības projekta laikā".

"Papagaiļa knābis būtu bijis tik liels," sacīja Maiks Arčers no NSW Paleontoloģijas universitātes, "ka tas varētu sakost visu, ko tas izdomājis."

Profesors sacīja ziņu aģentūrai AFP, ka papagailis, iespējams, ir pusdienojis vairāk nekā parastie papagaiļi, iespējams, pat mielojies ar sugas brāļiem.

"Tomēr, tā kā papagailis nav plēsoņa, maz ticams, ka tas bijis agresīvs," BBC sacīja profesors Vērts.

"Tas droši vien sēdēja uz zemes, staigāja apkārt un galvenokārt ēda sēklas un riekstus," norādīja profesors.

Kenterberijas muzeja vecākais dabas vēstures kurators Pols Skofīlds aģentūrai AFP sacīja, ka pētnieki "liek galvas ķīlā, ka atrastais putns nav bijis lidotājs".

Milzīgu antīko putnu atklāšana Jaunzēlandē nav nekas neparasts , kur savulaik atradusies moa - nu jau izmirusi putnu suga, kuras garums sasniedzis aptuveni 3,6 metrus.

Vieta, kur tika izrakti milzu papagaiļa kāju kauli, ir teritorija, kas pazīstama ar fosiliju pārpilnību no miocēnu laikmeta, kas ilga no 23 miljoniem līdz 5,3 miljoniem gadu atpakaļ.

"Bet līdz šim neviens nekur nav atradis izmirušu milzu papagaili - nekur citur," aģentūrai AFP uzsvēra Vērts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu