Latvijas U-20 izlases basketbolistes saglabā vietu EČ elitē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas U-20 izlases basketbolistes
Latvijas U-20 izlases basketbolistes Foto: FIBA.com

Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlase ceturtdien Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla mačā par 9.-16.vietu ar 57:52 (14:16, 7:8, 17:13, 19:15) pārspēja Nīderlandes izlasi un tādējādi nodrošināja vietu A divīzijā arī nākamgad.

Rezultatīvākā ar 18 punktiem bija Nikola Ozola, kurai arī septiņas atlēkušās bumbas. Vispusīgākā basketboliste bija Luīze Šepte, kas bez 11 punktiem sakrāja arī pa piecām atlēkušajām bumbām un rezultatīvām piespēlēm, trīsreiz pārķēra piespēles un četrreiz bloķēja pretinieču metienus. Astoņi punkti, 13 atlēkušās bumbas un trīs bloki Aleksai Gulbei.

Spēli rezultatīvāk uzsāka Latvijas valstsvienība, pēc Emīlijas Kristas Gravas divpunktu metiena un diviem precīziem Šeptes soda metieniem panākot 4:1. Pēc tam iniciatīvu pārņēma nīderlandietes, kuras uzvarēja pirmo ceturtdaļu ar 16:14. Lielāku pārsvaru panākt Nīderlandes izlasei palīdzēja ne pirmais "sausuma periods" Latvijas izlases izpildījumā šajā čempionātā. Kad Šepte guva grozu trīs minūtes un 41 sekundi pirms puslaika beigām, pretinieces jau bija panākušas pārsvaru ar 22:14. Bez punktiem latvietes bija iztikušas sešas minūtes un 28 sekundes. Līdz puslaika beigām gan Aigara Neripa vadītajai Latvijas U-20 izlasei izdevās atkal pietuvoties pretiniecēm līdz 21:24.

Tāpat kā otro ceturtdaļu arī nākamo spēles nogriezni labāk uzsāka Latvijas izlases pretinieces, pēc nepilnām trim spēlētām minūtēm latvietēm uz tablo rādot mīnus deviņi - 22:31. Šoreiz izdevās ne vien pietuvoties, bet ar Gulbes divpunktu metienu sekundi pirms ceturtdaļas beigām pat izvirzīties vadībā - 38:37.

Vēl labāk Latvijas basketbolistēm veicās mača noslēdzošajā ceturtdaļā, ar diviem precīziem metieniem Gravas un Ozolas izpildījumā, Ozolai vienu grozu gūstot no trīspunktu līnijas, kā arī Gulbes diviem punktiem veicot izrāvienu 11:2 un panākot 49:39 savā labā. Lai deldētu Latvijas valstsvienības pārsvaru, nīderlandietes uzsvaru lika uz trīspunktu metieniem, taču tikai divi no tiem izrādījās precīzi. Latvijas uzvarēja ar 57:52 un nodrošināja dalību A divīzijā arī nākamajā gadā.

Piektdien turnīrā būs brīvdiena, bet sestdien, 10.augustā, Latvijas laika plkst.21.15 latvietes pusfinālā par 9.-12.vietu cīnīsies ar Lietuvu, kas ar 64:44 pieveica Vāciju.

Grupu turnīrā Latvijas izlase ar 51:61 piekāpās Serbijai, ar 51:53 atzina Portugāles pārākumu un ar 41:62 zaudēja Spānijai. Astotdaļfinālā Latvija ar 42:48 piekāpās Beļģijai. Lietuva B grupā ar 46:66 zaudēja Beļģijai, ar 55:48 pārspēja Baltkrieviju un ar 47:62 atzina Ungārijas pārākumu. Piekāpties nācās arī astotdaļfinālā, kur Lietuva ar 62:66 zaudēja Serbijai, bet uzvara tika sasniegta ceturtdaļfinālā par 9.-16. vietu pret Vāciju - 64:44.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvija aizvadīja četras spēles, pa divām reizēm spēkojoties ar Vāciju (62:55 un 59:45) un Lietuvu (56:60 un 71:51).

No Latvijas izlases spēlētājām Aleksai Gulbei šis ir jau septītais Eiropas čempionāts jaunatnes izlasēs, savukārt savās sestajās meistarsacīkstēs spēlē Nikola Ozola un Luīze Šepte, kura šovasar palīdzēja arī pieaugušo valstsvienībai. Ozola šovasar spēlēja arī Latvijas U-19 izlasē Pasaules kausā, bet Anita Miķelsone, Una Šteinharde un Paula Mauriņa piedalījās Eiropas U-18 čempionātā. Iespēja spēlēt U-19 Pasaules kausā bija arī Gulbei, bet viņa izvēlējās palīdzēt U-20 izlasei Eiropas čempionātā.

Aigars Nerips U-20 izlasi vada piekto gadu pēc kārtas, labāko rezultātu sasniedzot 2016.gadā, kad tika izcīnīta septītā vieta. Pērn latvietes viņa vadībā izcīnīja 11.vietu.

Šī gadugājuma komanda pirms četriem gadiem U-16 čempionātā izcīnīja piekto vietu un ieguva tiesības spēlēt U-17 Pasaules kausa izcīņā. Pirms diviem junioru konkurencē bija 13.vieta.

Eiropas U-20 čempionāti sieviešu komandām notiek kopš 2000.gada, un tieši šajā vecuma grupā Latvijas komandas sasniegušas labākos panākumus. 2005., 2009. (abas reizes galvenais treneris Ainārs Čukste) un 2010.gadā (Mārtiņš Zībarts) izcīnītas bronzas medaļas, bet 2002. gadā ceturtā vieta un ceļazīme uz pasaules U-21 čempionātu.

Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kuras jauniešu komandas šovasar piedalās U-19 Pasaules kausa izcīņā gan puišu, gan meiteņu konkurencē, kā arī Eiropas čempionātu A divīzijās visās sešās grupās. Tiesa, U-20 un U-18 basketbolisti zaudēja vietu elitē.

Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Nikola Ozola, Ance Laila Zeidaka, Anita Miķelsone (visas - "TTT Rīga - Juniores"), Una Šteinharde, Paula Mauriņa, Elīna Agnese Sičeva (visas - "TTT Rīga - Kadetes"), Luīze Šepte, Janeta Rozentāle (abas - Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Ļiza Čumika ("Rīgas Stradiņa Universitāte"), Aleksa Gulbe (Indiānas Universitāte, NCAA), Raivita Koreņika ("Saldus"), Emīlija Krista Grava (Vāgnera Koledža, NCAA).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu