Maskavā notiek kārtējais mītiņš. Šoreiz tas ir oficiāli saskaņots (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protestētāji Maskavā 10. augustā, ar plakātu "Ķīlniekiem - brīvību, cilvēkiem - izvēli!"
Protestētāji Maskavā 10. augustā, ar plakātu "Ķīlniekiem - brīvību, cilvēkiem - izvēli!" Foto: Reuters/ScanPix

Šodien, 10. augustā, Maskavā norisināsies mītiņš par godīgām vēlēšanām, kurā oficiāli pieteikti 100 tūkstoši dalībnieku. Atšķirībā no 27. jūlijā un 3. augustā rīkotajām protesta akcijām šoreiz pasākums ir oficiāli saskaņots, un jau pusstundu pirms tā sākuma prospektā bija sākuši pulcēties vairāki simti cilvēku, ziņo Krievijas mediji.

Akcijas devīze ir "Atdosim sev tiesības vēlēt" ("Вернем себе право на выборы") un šoreiz lielākā intriga ir varasiestāžu iespējamā reakcija uz populāru mūziķu uzstāšanos mītiņā. No oficiālajām varasiestādēm bija izskanējuši iebildumi pret mūziķu kāpšanu uz skatuves, taču pasākuma organizētāji norāda, ka nevienam ārējam spēkam nav tiesību noteikt, kāds būs protesta akcijas saturs un kas tajā piedalīsies.

Ap plkst. 13.20 Maskavas tiesībsragājošās iestādes sākušas ielaist Saharova prospektā cilvēkus, kam iepriekš ir jāšķērso metāla detektori.

Jau no rīta vairākās Krievijas pilsētās notika solidaritātes akcijas ar Maskavā ieplānoto mītiņu, lai paustu atbalstu tā rīkotājiem un cilvēku tiesībām izvirzīt un balsot par saviem kandidātiem Maskavas domes vēlēšanās. Atbalsta mītiņi norisinājušies vairākās Sibīrijas pilsētās, to skaitā Irkutskā, Novosibirskā, Omskā, Kemerovā un Tomskā. Krasnojarskā, kur oficiāli pasākums bija aizliegts, cilvēki rīkojuši individuālos piketus.

Televīzijas kanāls "Doždj" vēsta, ka notikuma vietā jau tiek montēta skaņas aparatūra, kas paredzēta, lai tur varētu ne tikai uzstāties ar runām, bet arī atskaņot mūziku. Pašlaik Maskavā līst lietus un ap plkst. 13.30 sociālajos tīklos ir izplatīta pagaidām vēl neoficiāla informācija par to, ka mītiņa norises laiks ir pārcelts par vienu stundu uz priekšu un tas varētu sākties tikai ap plkst. 15.00 Tomēr cilvēki jau sākuši ierasties Saharova prospektā, bet pasākuma organizatori paziņojuši, ka baumas par mītiņa norises laika maiņu neatbilst patiesībai.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Televīzijas kanāls "Doždj" tiešraidē ziņo, ka salīdzinoši lielā skaitā ieradušies arī cilvēki, par kuriem ir aizdomas, ka viņu uzdevums ir rīkot provokācijas. Vairāki "Doždj" aptaujātie potenciālie mītiņa dalībnieki nespēja paskaidrot, kādēļ ir ieradušies un kādēļ šāda protesta akcija notiek. Savukārt policijas darbinieki, kas ieņēmuši vietas aiz skatuves, ir bruņoti ar pistolēm, kas, pēc žurnālistu domām, ir mazliet neparasti, jo šādos pasākumos tā nav ierasta prakse.

Tikai dažas minūtes pirms mītiņa oficiālā sākuma Alekseja Navaļnija līdzgaitniece, Korupcijas apkarošanas fona juriste Ļubova Soboļa tiešraidē sociālajā tīklā "Twitter" paziņoja, ka pie viņas ieradusies policija, kas mēģina uzlauzt durvis. Brīdī, ka maskās tērptie bruņotie policisti ieradās telpās, video translācija pārtrūka.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu