Raidījums: Jūrmalas klīnikā ārvalstu pacientiem joprojām piedāvā aizliegto pretvēža medikamentu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Lita Krone / LETA

Kaut gan Eiropas Savienībā (ES) pretvēža preparāta "Rigvir" izplatīšana ir aizliegta, Jūrmalas klīnikā "AmberLife Cancer Clinic" to joprojām piedāvā pacientiem no citām valstīm, noskaidrojis LTV1 raidījums "Panorāma".

"Rigvir" šobrīd ir izņemts no Kompensējamo zāļu saraksta, un to neizmanto jaunos vēža ārstēšanas gadījumos. Savukārt ja pacients medikamentu lietojis pirms aizlieguma ieviešanas, vienojoties ar ārstu, ir iespējams turpināt "Rigvir" lietošanu.

Neskatoties uz noteiktajiem ierobežojumiem, "Panorāma" noskaidroja, ka Jūrmalas klīnikā "AmberLife Cancer Clinic" to joprojām. Raidījuma reportiere izlikās par citas valsts pilsoni, un no klīnikas darbinieces saņēma apstiprinājumu, ka ārstēšana tikšot izmantots "Rigvir". 

Kad tika jautāts par aizliegumu, darbiniece atteica, ka zāles pirmo reizi jau reģistrētas pagājušajā gadsimtā, un tagad kaut kas nedaudz neesot normas robežās.

"AmberLife Cancer Clinic" medicīniskais direktors Juris Šteinbergs nevarēja sniegt konkrētu atbildi, kāpēc aizliegto preparātu piedāvā jauniem pacientiem. Savukārt klīnikas vadītājs Māris Lūks sacīja, ka medikamentu var izmantot, jo tas ir ievests no citām valstīm.

Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktors Svens Henkuzens "Panorāmai" norādīja, ka tas, ka "Rigvir" joprojām ir atļauts lietot valstīs ārpus ES nenozīmē, ka to drīkst brīvi izplatīt Latvijā. Pārbaudi klīnikā solīja veikta arī Veselības inspekcija.

"Rigvir" šobrīd strādājot pie tā, lai zāļu reģistrācija tiktu atjaunota, tiesa, uzņēmuma pārstāvji no intervijas Latvijas televīzijai atteicās.

Jau ziņots, ka saistībā ar konstatētām nepilnībām ZVA pieņēmusi lēmumu apturēt "Rigvir" izplatīšanu līdz neatbilstības cēloņa noskaidrošanai un novēršanai, turklāt Nacionālais veselības dienests (NVD) pieņēmis lēmumu par "Rigvir" svītrošanu no valsts Kompensējamo zāļu saraksta.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu