Zinātnieki atklājuši, kas jādara, lai kaijas pludmalē nevarētu nozagt līdzpaņemto ēdienu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs ēdiens.
Ilustratīvs ēdiens. Foto: Pixabay

Bieži kaijas ir tie putni, kurus visticamāk neviens nevēlas satikt sauļojoties pludmalē vai ēdot mola krastā. Pludmalēs kaijas bieži nolaupa ēdienu, ar ko cilvēks mielojas, taču zinātnieki atklājuši, ka uz kaijām ir pārspīlēti jāskatās virsū, lai tās atvairītu, vēsta zinātniskais žurnāls "Royal Society for the Protection of Birds".

Pētījumā rakstīts, ka kaijas parasti cenšas nozagt ēdienu brīdī, kad cilvēka uzmanība ir novērsta no tām, tāpēc maz ticams, ka tās varētu tuvoties līdzpaņemtajiem gardumiem, ja cilvēks cītīgi uz tām skatīsies.

Pētnieki izvirzīto teoriju centās pierādīt arī eksperimentā, kurā tika pētīta sudrabkaiju (larus argentatus) uzvedība. Šie lielie visēdāji ir visplašāk sastopamā kaiju suga arī Latvijā. Eksperimentā tik tiešām izrādījās, ka kaijas ir uzmanīgākas laupīšanā, ja blakus bija kāds cilvēks, kurš viņas cieši vēroja.

Iepriekšējos pētījumos ir pierādīts, ka dažas dzīvnieku sugas maina savu uzvedību, ja uz tām skatās cilvēks. Tieši tāpēc zinātnieki vēlējās noskaidrot, vai tas pats attiecas arī uz kaijām.

Eksperiments norisinājas sekojoši: zinātnieki novēroja aptuveni 74 sudrabkaijas Kornvolas piekrastes pilsētās, kārdinot tās ar ceptu kartupeļu maisiem. Lielākā daļa putnu atteicās sadarboties un aizlaidās prom, tomēr 19 putni bija ziņkārīgi un pārāk izsalkuši, lai atteiktos piedalīties eksperimentā. Tas ļāva zinātniekiem nolikt kartupeļu maisus uz zemes un atkāpties gabaliņu tālāk, lai tupus novērotu kaiju rīcību.

"Lielākās problēmas sagādāja garāmgājēji ar saviem suņiem, kas izbiedēja kaijas," teica Gumā.

Ik reizi, kad putns izrādīja interesi par kartupeļu maisu, pētnieks uz to cieši skatījās vai arī ignorēja to, līdz putns izzaga kartupeļus no maisa, vai 30 sekundes tam netuvojās.

Eksperimentā, kurā pētnieks ignorēja putnu, visas 19 kaijas pieskārās kartupeļu maisam.

Savukārt, ja putns tika vērots, lielākā daļa putnu maisam baidījās pietuvoties vidēji 21 sekundi, bet seši no putniem maisam tuvumā nerādījās vispār.

Tomēr katra putna uzvedība bija unikāla – dažas no kaijām ēdiena maisam pietuvojās lēnāk nekā citas, bet citas vispār šķita neredzam pētnieka blenšanu. Kopumā gan varēja secināt, ka kaijas izvairījās zagt ēdienu, ja pētnieks tām pievērsa uzmanību.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu