Kas notiktu, ja vienlaicīgi sprāgtu visas pasaules atombumbas? (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Zināms, ka kodolieroči ir ārkārtīgi destruktīvas ierīces, kas var no Zemes virsas noslaucīt veselas pilsētas un kodolkara gadījumā pat iznīcināt cilvēci. Bet kas notiktu, ja cilvēce kāda dīvaina iemesla dēļ izdomātu reizē detonēt visas eksistējošās atombumbas?

Uz šo jautājumu atbilde uzskatāmā veidā rasta YouTube kanālā "Kurzgesagt".

Atombumbas eksplozīvais spēks parasti tiek mērīts kilotonnās - kodollādiņa spēka mērvienība, kas atbilst tūkstoš tonnu trinitrotoluola sprādziena spēkam. Piemēram, atombumba, kas tika uzmesta Hirosimai, sprāga ar 16 kilotonnu spēku.

Savukārt kodolgalviņas "W-87" eksplozijas spēks ir 300 kilotonnu liels, bet atombumbas "B83" eksplozijas spēks ir pat 1,2 megatonnas jeb 1200 kilotonnas liels.

Mūsdienās kodolieroči ir ASV, Krievijai, Ķīnai, Lielbritānijai, Francijai, Izraēlai, Pakistānai, Indijai un Ziemeļkorejai. Aplēsts, ka pasaulē kopā ir 15 tūkstoši kodolieroču.

Jau katra šī atombumba individuāli var radīt ārkārtīgu postījumu. Savukārt, ja atombumbas vienādā daudzumā sprāgtu lielākajās pasaules pilsētās, ietu bojā 3 miljardi cilvēku. Turklāt pāri paliktu vēl 1500 atombumbas.

Ja paņemtu visus 15 tūkstošus atombumbu un sakrautu milzīgā kaudzē Dienvidamerikas džungļos, tiktu iegūts eksplozijas spēks, kas pielīdzināms 15 Krakatau tipa vulkānu izvirduma spēkam.

Šādas atomieroču kaudzes detonācija radītu 50 kilometru apkārtmēra uguns bumbu un nolīdzinātu 3000 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Tam sekotu 48 kilometrus augsta kodolsēne un kodolvētra, kas izplestos uz visām Dienvidamerikas pusēm. Vētrai sekotu kodolziema, jo putekļu daļiņas nokļūtu augstākajos atmosfēras slāņos un aizēnotu sauli. Rezultātā uz vairākiem gadiem pazeminātos gaisa temperatūra.

Tomēr tas vēl nav viss. Ja cilvēks no zemes izraktu visu tur atrodamo urānu, kas ir aptuveni 35 miljoni tonnu, tas būtu pietiekami, lai varētu uzbūvēt desmit miljardus Hirosimas atombumbu. Animācijā parādīts, ka šāds atombumbu skaits būtu pietiekams, lai iznīcinātu visu cilvēci, līdzīgi kā asteroīds iznīcināja dinozaurus. Pat astronomi Starptautiskajā kosmosa stacijā nebūtu drošībā no šāda sprādziena.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu