"Facebook" algojis simtiem cilvēku, lai klausītos un atšifrētu lietotāju sarunas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Facebook" dibinātājs Marks Zakerbergs
"Facebook" dibinātājs Marks Zakerbergs Foto: Reuters/ScanPix

Sociālā tīkla kompānija "Facebook" algojusi simtiem līgumdarbinieku, lai klausītos un atšifrētu lietotāju sarunas, vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg".

Šāds darbs raisījis ētikas jautājumus un darījis nemierīgus līgumstrādniekus, kuriem nav teikts, kur audioieraksti ir veikti un kā iegūti. Paziņots tikai tas, ka nepieciešams atšifrēt ierakstus, kuriem nereti bijis vulgārs saturs, pastāstījuši darbinieki, kas vēlējušies palikt anonīmi, baidoties zaudēt darbu.

"Facebook" atzina aģentūrai, ka atšifrēšana notikusi, bet apgalvoja, ka tā notikusi ar lietotāju piekrišanu. Kompānija norādīja, ka atšifrēšana šobrīd pārtraukta.

"Līdzīgi kā "Apple" un "Google", mēs pirms vairāk nekā nedēļas sākām ieturēt pauzi audioierakstu izskatīšanā, izmantojot cilvēku resursus," paziņoja kompānija.

Līgumdarbinieki pārbaudīja sociālā tīkla mākslīgā intelekta spējas interpretēt vēstījumus. "Facebook" apgalvoja, ka līgumdarbinieki klausījušies tikai to lietotāju sarunas, kuri izmanto lietotni "Facebook Messenger" un ir piekrituši, ka viņu sarunas tiek atšifrētas.

Kompānijas "Amazon", "Apple" un "Google", kas visas piedāvā balss palīgus, iepriekš ir atzinušas, ka noklausās sarunas, lai uzlabot savus produktus.

"Apple" un "Google" pēdējās nedēļās paziņojušas, ka apturējušos šo praksi, bet "Amazon" devusi iespēju lietotājiem nobloķēt balss ierakstīšanu.

"Facebook" uz mediju vēstīto, ka kompānija izmanto audio ierakstus reklāmu efektīvākai izplatīšanai un savu lapu uzlabošanai, reaģējusi neviennozīmīgi.

"Facebook" dibinātājs un vadītājs Marks Zakerbergs pagājušajā gadā, liecinot ASV Senātā, sacīja: "Jūs runājat par šo sazvērestības teorija, kas tiek izplatīta, ka mēs noklausāmies, kas notiek jūsu mikrofonos un izmantojam to reklāmām. Mēs to nedarām."

Taču vēlāk kompānija rakstiski likumdevējiem atzina, ka sarunas tiek ierakstītas, ja lietotāji to ir atļāvuši, bet nepaskaidroja, kur šie dati tālāk tiek izmantoti.

Tomēr "Facebook" lietotāju noteikumos nekas nav minēts par audio ierakstīšanu. Tajos gan minēts, ka uzņēmums ievāks "saturu, saziņu un citu informāciju", ko lietotāji "sniedz, sazinoties vai sarakstoties ar citiem."

Vēl pavisam nesen "Facebook" tika piespriests rekordliels piecu miljardu ASV dolāru liels sods par privātuma pārkāpumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu