Tramps atliek tarifu noteikšanu Ķīnas precēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: AP/Scanpix

Pasaules akciju tirgos otrdien, 13. augustā, bija kāpums un pieauga arī naftas cenas, investoriem izjūtot atvieglojumu pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps atlika muitas tarifu noteikšanu svarīgām patēriņa precēm no Ķīnas, raisot cerību par atslābumu ASV-Ķīnas tirdzniecības karā.

Paziņojums par tarifu atlikšanu izraisīja dramatisku pārmaiņu akciju tirgos, kuri pirms tam pieredzēja kritumu, ko noteica politiskais saspīlējums Honkongā, ekonomikas krīze Argentīnā, bažas par globālās ekonomikas izaugsmes palēnināšanos un neziņa par ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunām.

Noskaņojums uzlabojās pēc ASV paziņojuma, ka tā atliek līdz 15. decembrim jaunu 10% tarifu noteikšanu svarīgiem Ķīnas ražojumiem, tai skaitā klēpjdatoriem, viedtālruņiem, apģērbiem un apaviem.

ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laitaizers otrdien pa telefonu runāja ar Ķīnas vicepremjeru Liu He, un nākamo divu nedēļu laikā tiek plānota jauna telefonsaruna, paziņoja ASV tirdzniecības pārstāvja birojs.

"Kamēr mēs jau pieradām pie straujām izmaiņām investoru noskaņojumā, šodienas notikumu attīstība tiešām bija negaidīta," sacīja "Gorilla Trades" stratēģis Kens Bermans.

"Vakardienas biedējošais kritums tika dzēsts nepilnas stundas laikā, un nesenie rekordaugstie līmeņi pēkšņi vairs nešķiet nesasniedzami."

Akciju cenu kāpumu nodrošināja galvenokārt patēriņa elektronikas uzņēmumu akcijas. "Apple" akcijas cena pieauga par apmēram 4%, un ievērojami pacēlās arī "Nike", elektronikas mazumtirgotāja "Best Buy" un rotaļlietu ražotāja "Hasbro" akciju cenas.

Pieauga arī naftas cenas, un Ņujorkas un Londonas biržās to pieaugums bija par 4% vai pat vairāk.

Tarifu atlikšana bija pozitīva, bet tirgus reakcija parādīja, ka investori vēl ir nervozi, sacīja "CFRA Research" analītiķis Sems Stovals.

"Viens tvīts liek investoriem kļūt no pārmērīgi piesardzīgiem līdz pārmērīga entuziasma pilniem. Man tas parāda, ka šis tirgus ir trausls un uzņēmīgs pret jebkurām izmaiņām ziņās."

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās pieauga.

Eiro vērtība pret ASV dolāru kritās, britu mārciņas kurss pret dolāru saruka, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena otrdien pieauga par 4,0% līdz 57,10 dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 4,7% līdz 61,30 dolāriem par barelu.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" otrdien pieauga par 1,4% līdz 26 279,91 punktam, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 1,5% līdz 2926,32 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 2,0% līdz 8016,36 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 otrdien pieauga par 0,3% līdz 7250,90 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 kāpa par 0,6% līdz 11 750,13 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 palielinājās par 1,0% līdz 5363,07 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru otrdien kritās no 1,1214 līdz 1,1172 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru saruka no 1,2076 līdz 1,2060 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās no 105,30 līdz 106,74 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās no 92,84 līdz 92,60 pensiem par eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu