Internets, tehnoloģijas un revolūcija. Kādu nākotni paredzēja Stīvs Džobss pirms 30 gadiem? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Mūsdienās ikdiena nav iedomāja bez dažādām tehnoloģijām - kurš gan no mājām iziet bez telefona? Taču pirms aptuveni 30 gadiem gan pasaule izskatījās gluži citāda. Uzņēmuma "Apple" izveidotājs Stīvs Džobss 80. un 90. gados sniedzis vairākas intervijas, kurās atklāj, kā, viņaprāt, mūsu ikdienu mainīs datori un internets.

Tādi tehnoloģiju un mediju giganti kā "Facebook" un "YouTube" dienasgaismu internetā ieraudzīja vien 2004. un 2005. gadā, un pirmais iPhone modelis pie pircējiem nonāca 2007. gadā. Tomēr jau pagājušā gadsimta beigās Stīvs Džobss spēja diezgan precīzi paredzēt, kā internets mainīs pasauli. Portāls "Business Insider" apkopojis Džobsa izteikumus 80. un 90. gados, un pētījis, cik precīzi tie atbilst mūsdienām.

  • Virtuālie asistenti

Krietni pirms pasaule tika iepazīstināta ar "Apple" Siri vai "Amazon" Aleksu, Džobss jau izteica minējumu, ka tā notiks. "Nākamais solis - datori kļūs par mūsu personiskajiem aģentiem. Tas būs tā, it kā mums katram būtu mazs draugs mazā kastītē, kurš dara visu, ko mēs vēlamies un palīdz mums orientēties informācijas gūzmā," teica uzņēmējs intervijā ar "Newsweek's Access Magazine" 1984. gadā.

  • Mākslīgā intelekta mācīšanās

Mūsdienās virtuālie asistenti paši mācās cilvēku paradumus, lai varētu piedāvāt katram lietotājam piemērotākās opcijas. "Tu sāksi tam draugam kastītē mācīt savus paradumus," uzņēmējs atklāja tajā pašā intervijā 1984. gadā. "Un tad dators zinās - ja tev patīk piektdienās doties vakariņās uz restorānu, tas piektdienās atgādinās par galdiņa rezervāciju un ieteiks labākās ēstuves. Tas dosies tev līdzi, lai kur tu arī ietu un zinās visu par tavu ikdienu. Pēc kāda laika tas sapratīs ne tikai konkrētas darbības, ko tu veic, bet arī to kontekstu."

  • Tehnoloģijas un bērni

"Katrs saņems savu personīgo asistentu jau apmēram desmit gadu vecumā," intervijā stāstīja Stīvs Džobss. 2016. gadā veiktā pētījumā tika noskaidrots, ka bērns ASV savu pirmo telefonu patiešām saņem aptuveni 10,3 gadu vecumā.

  • Atbrīvošanās no starpniekiem

"Internets ir kā rīks, kas palīdz satikties pārdevējam un pircējam bez starpnieka iesaistes. Izrādās, starpnieku ir ļoti daudz - dēļ tiem lietas notiek lēnāk, sarežģītāk un dārgāk. Bez tiem dzīve būs daudz ērtāka," stāstīja Stīvs Džobss.

  • Iepirkšanās internetā

Kad Džobsam jautāja, kāds būs lielākais interneta lietotāju ieguvums, viņš atbildēja - iepirkšanās: "Cilvēki vairs nestaigās pa veikaliem un netērēs laiku - visu varēs iegādāties internetā."

  • Datu glabāšana

Krietnu laiku pirms Google Drive un citu datu glabāšanas "mākoņu" izveides Stīvs Džobss jau stāstīja, ka tas pavērs jaunas iespējas: "Tajā mirklī, kad man vairs pašam nebūs jāuzglabā visi savi dati, bet es tāpat varēšu tiem piekļūt jebkurā brīdī, sāksies jauna ēra."

Taču, lai cik precīzi būtu Džobsa pareģojumi par nākotni, arī viņš kļūdījās kādā būtiskā aspektā. Uzņēmējs intervijā norādīja, ka tehnoloģijas un internets mainīs tikai nelielas cilvēku daļas dzīvi: "Internets būs ļoti svarīgs. Bet vai tas mainīs miljoniem cilvēku dzīves? Nē, noteikti nē. Nu, varbūt ar laiku tas nemanāmi pielavīsies ikvienam. Tas noteikti nebūs tik iespaidīgi, kā pirmo reizi ieraudzīt televīziju vai dzirdēt radio."

Pēc 11 gadiem Džobss veica tehnoloģiju revolūciju, pasauli iepazīstinot ar pirmo plaša patēriņa viedtālruni iPhone.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu