Ziemeļmaķedonijas premjers atvainojies par homofobiska lamu vārda lietošanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Ziemeļmaķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs atvainojies par homofobiska lamuvārda lietošanu, debatēs aizstāvot valdību saistībā ar korupcijas skandālu, kas metis ēnu arī uz tieslietu jomas amatpersonām.

Kā otrdien sacīja Zaevs, viņš "nepieļaus, ka daži noziedznieki, viens uzpūtīgs žurnālists un - es atvainojos homoseksuāļu kopienai - viens pediņš gāž šo valdību".

Maķedoniešu vārdu "peder" viņš adresēja televīzijas kanāla īpašniekam Bojanam Jovanovskim, kurš ir viena no centrālajām personām plašu rezonansi izsaukušā korupcijas skandālā.

Zaevs vēlāk sociālajā tīklā "Twitter" atvainojās par lamuvārda lietošanu, tomēr daži uzskata, ka ieraksts sociālajā tīklā ir vienlīdz aizvainojošs.

"Es ļoti cienu LGBT kopienu. Tāpēc, pirms lietot ārdu "pediņš", es atvainojos. Es šo vārdu lietoju, lai dotu vērtējumu raksturam, nevis seksuālajai identitātei," skaidroja premjers, piebilstot, ka "cīnīsies par homoseksuāļu tiesībām, cik vien iespējams."

Maķedonijas Helsinku cilvēktiesību komitejas pārstāve Uranija Pirovska atzina, ka ir vīlusies. "Šādi paziņojumi var izraisīt vairāk vardarbības pret LGBT kopienu."

Žurnāliste Meri Jordanovska norādīja, ka atvainošanās ir "pat vēl aizvainojošāka LGBT kopienai".

Zaevs nule kā atgriezies no atvaļinājuma un iesaistījies debatēs ap plašu rezonansi izsaukušo korupcijas lietu.

Skandāls izraisījās jūlijā, kad Jovanovskis un kāds viņa kompanjons tikai aizturēti saistībā ar apsūdzībām, ka viņi izspieduši naudu no turīgā uzņēmēja Orces Kamčeva, kurš ir aizdomās turamais naudas atmazgāšanas lietā.

Jovanovskis un viņa biedrs solījuši, ka var panākt soda samazināšanu, jo ir pazīstami ar prokurori, kas ir atbildīga par viņa lietu.

Labējas ievirzes Itālijas laikraksts publicējis audio un video ierakstus ar sarunām, kurās spriests par kukuļošanu. Vienā ierakstā dzirdama arī prokurores Katicas Janevas balss, no kā noprotams, ka arī viņa ir iesaistīta.

Janeva, kas no amata atkāpās jūlijā, apliecinājusi, ka ieraksts ir autentisks, tomēr norādīja, ka saruna bijusi nevainīga.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu