Bijušajam apsardzes firmas darbiniekam ASV piespriests mūža ieslodzījums par slepkavībām Irākā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ierocis. Ilustratīvs attēls
Ierocis. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Bijušajam apsardzes firmas "Blackwater" līguma darbiniekam Nikolasam Slatenam trešdien ASV tika piespriests mūža ieslodzījums par viņa lomu šaušanā uz neapbruņotiem civiliedzīvotājiem Irākā, kuras gaitā 2007. gadā tika nogalināti 14 cilvēki.

Federālais tiesnesis Roiss Lamberts piesprieda sodu pēc tam, kad vairāki draugi un radinieki bija lūguši būt saudzīgam pret 35 gadus veco Slatenu, kuru zvērināto tiesa decembrī atzina par vainīgu pirmās pakāpes slepkavībā.

Prokurori paziņoja, ka Slatens bija pirmais, kurš raidīja šāvienus 2007. gada septembrī notikušajā irākiešu civiliedzīvotāju slaktiņā Bagdādē. Tika nogalināti pavisam 10 vīrieši, divas sievietes un divi zēni deviņu un 11 gadu vecumā.

Aizstāvības puse apgalvoja, ka Slatens un citi "Blackwater" līguma darbinieki atklāja uguni tikai pēc tam, kad bija ieraudzījuši, viņuprāt, potenciālu spridzinātāju pašnāvnieku automobilī, kas ātri pārvietojās viņu autokolonnas virzienā.

Aizstāvības advokāts Deins Bucvinkas raksturoja Slatenu kā "ļoti godīgu cilvēku", kura ģimenes locekļi četrās paaudzēs dienējuši ASV armijā.

Vairāki Slatena atbalstītāji atklāti apsūdzēja prokurorus nevainīga cilvēka padarīšanā par grēkāzi, lai izdabātu Irākas sabiedriskajai domai.

Zvērināto tiesa Vašingtonā 2014. gada oktobrī atzina četrus bijušos "Blackwater" līguma darbiniekus, tai skaitā Slatenu, par vainīgiem 2007. gadā notikušajā incidentā, kurā tika nogalināti 14 irākieši un ievainoti vēl 16. Zvērinātie nosprieda, ka Slatens ir vainīgs pirmās pakāpes slepkavībā, savukārt Pols Sleus, Evans Libertijs un Dastins Hērds tika atzīti par vainīgiem slepkavībā bez iepriekšēja nodoma.

Apelāciju tiesa atcēla šo spriedumu, argumentējot, ka Slatenu vajadzētu tiesāt atsevišķi. 2018.gada decembrī jauna zvērināto tiesa viņu atkal atzina par vainīgu pirmās pakāpes slepkavībā.

Slatena tēvs Derels trešdien pēc soda pasludināšanas dēlam uzrunāja viņu tiesas zālē.

"Nik, lūdzu, pieņem manu atvainošanos par to, ko tava valsts tev nodarījusi. Mēs cīnīsimies, līdz elle sasals, lai labotu šo taisnības izkropļojumu," sacīja Derels Slatens.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu