Līst plastmasas lietus! Jauns pētījums ASV atklāj, ka nokrišņos ir plastmasas mikrodaļiņas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Līst plastmasa - nesen secināts pētījumā par nokrišņu daudzumu Denverā un Boulderā, Kolorādo. Nokrišņu apsekojumu ar nosaukumu "Līst plastmasas lietus" apkopoja ASV Iekšlietu departamenta un ASV Ģeoloģijas dienesta zinātnieki, vēsta raidsabiedrība CNN.

Zinātnieki nevarēja redzēt plastmasu ar neapbruņotu aci, bet atrada to, izmantojot binokulāro mikroskopu, kas aprīkots ar digitālo kameru.

Viņi atrada, ka plastmasa uzrādās 90% paraugu, galvenokārt šķiedru veidā, un ir dažādās krāsās. Visizplatītākā bija zilā krāsa, kam sekoja sarkana, sudraba, violeta, zaļa, dzeltena un citas krāsas, teikts pētījumā.

Nav skaidrs, no kurienes nāk plastmasa, bet plastmasas piesārņojums ir pieaugoša problēma visā pasaulē.

Zinātnieki jau iepriekš lietū ir atraduši mikroplastmasas daļiņas. Viņi to redzēja lietū, kas krita Pirenejos Francijas dienvidos. Miljardiem plastmasas izmešu peld cauri okeānam, nogalinot zivis un citus dzīvniekus.

Iepriekš veiktā pētījumā tika atklāts, ka cilvēki katru nedēļu norij vidēji 5 gramus plastmasas - apmēram kredītkartes svara.

Nav skaidrs, kāda būs plastmasas ietekme uz veselību nākotnē, skaidro zinātnieki, kaut arī ir veikti vairāki pētījumi.

Dažas pilsētas ir mēģinājušas samazināt plastmasas patēriņu, aizliedzot plastmasas maisiņus. Boulderā, kas ir viena no lietus apsekošanas vietām, ir aizliegti plastmasas maisiņi.

Kaut arī daži uzņēmumi ir izvirzījuši mērķi samazināt plastmasas izmantošanu, prezidents Donalds Tramps otrdien uzstājās Pensilvānijas plastmasas ražošanas rūpnīcā, lai reklamētu plastmasu. Pēc žurnālista jautājuma par to, kā viņš jūtas, ka pasaule ir "ieskauta plastmasā", prezidents tajā vainoja Ķīnu.

"Nu, mums ir milzīgs plastmasas daudzums, kas nāk no Āzijas, no Ķīnas," sacīja Tramps. "Tā nav mūsu plastmasa. Tā ir plastmasa, kas peld pāri okeānam un dažādiem okeāniem no citām vietām. Citas valstis nerūpējas par plastmasas izmantošanu un viņi to nav darījuši ilgu laiku."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu