Pirmā Zinību diena. Vecāku biežāk pieļautās kļūdas pirms bērna skolas gaitu uzsākšanas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Gladiolu jūra, kurā ik pēc soļa mana jaunu, mazliet satrauktu sejiņu. Teju katrs atcerās, cik aizraujoša un tajā pašā laikā biedējoša ir pirmā Zinību diena. Ar vecāku visbiežāk pieļautajām kļūdām pirms skolas sākuma un padomiem, kā tās risināt, dalās portāla "Harvard Health Blog" eksperti.

Nesarunāšanās ar bērnu

Ar bērnu vajag sarunāties par gaidāmo pieredzi. Lai arī šis padoms var šķist pašsaprotams, nekādā gadījumā nevajadzētu par zemu novērtēt paskaidrojošas sarunas spēku. Vecākiem vajadzētu ar bērnu izrunāt to, kāda būs pirmā skolas diena, izplānot, kā un cikos viņš tur ieradīsies, kas viņu sagaida un kad tas beigsies, kā arī pastāstīt, ko plānojat pēcāk darīt mājās. Eksperti iesaka kopā ar bērnu lasīt stāstus un pasakas par skolas gaitu uzsākšanu. Šīs darbības bērnam radīs sajūtu, ka viņš ir sagatavots gaidāmajai pieredzei.

Skolēni pulcējas uz Zinību dienas svinīgo pasākumu Salaspils 1.vidusskolā.
Skolēni pulcējas uz Zinību dienas svinīgo pasākumu Salaspils 1.vidusskolā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Skolas lietu iepirkšana bez bērna klātbūtnes

Eksperte norāda, ka ir svarīgi iesaistīt bērnu arī skolas preču iegādē - vecāki var bērnam ļaut izvēlēties skolas somu, pusdienu kārbu, vai kādus apģērba gabalus. Šīs lietas būtu jānoliek malā līdz skolas sākumam, kas radīs pozitīvu satraukumu un sajūtu, ka tuvojas kas īpašs.

» 5 padomi, kā palīdzēt ar mājasdarbiem, nepildot tos bērna vietā

Ēdiena un ēdināšanas maiņa

Vecākiem līdzņemšanai uz skolu vajadzētu sagatavot pusdienas un uzkodas, pie kurām bērns ir pieradis. Šis padoms ir īpaši nozīmīgs tad, ja skolā sūtāmais bērns ir izvēlīgs vai pieradis pie kāda neparasta ēdināšanas režīma. Vecākiem pirms skolas sākšanas būtu ieteicams atrast un iztestēt dažādas receptes ēdieniem un našķiem, kurus dot bērnam līdzi uz skolu. 

Neregulārs gulētiešanas laiks

Ir ļoti svarīgi uzsākt stabilu miega režīmu vēl pirms skolas sākšanās, lai izvairītos no lieka stresa gan vecākiem, gan bērnam. Bērniem sākumskolas vecumā vajadzētu gulēt deviņas vai desmit stundas diennaktī. Eksperti iesaka rīkoties sekojoši - vismaz divas nedēļas pirms skolas sākšanās likt bērnu gulēt desmit stundas pirms plānotā celšanās laika. Stundu pirms gulētiešanas vajadzētu izslēgt visus ekrānus, dodot priekšroku klusākām aktivitātēm - lasīšanai vai mierīgām rotaļām.

Rutīnas neieviešana

Skolas uzsākšana ievieš daudzus jaunumus ne tikai bērnu, bet arī vecāku dzīvēs. Eksperti iesaka pārdomāt darbības, kas varētu atvieglot ikdienu visai ģimenei - varbūt tā ir skolas apģērba izvēle katru vakaru pirms gulētiešanas vai nedēļas ēdienkartes sastādīšana. Skaidra plāna izstrāde mazina kopējo uztraukumu un padara skolas gaitu uzsākšanu mazāk stresainu.

» "Vai ir dzīve pēc vasaras?" Sociālo tīklu lietotāji dalās iespaidos par skolas sākumu

Bērna grafika pārpildīšana

Daudziem vecākiem šķiet vilinoši jau pašos pirmajos skolas mēnešos bērnus iesaistīt visos iespējamajos pulciņos, kā arī uzskatīt, ka tagad, kad bērns ir skolā, ir īstais laiks uzsākt virkni jaunu projektu. Eksperti brīdina, ka šādas rīcības ātri vien var novest pie izdegšanas. Gan bērniem, gan vecākiem ir nepieciešams adaptācijas laiks - jaunas aktivitātes būtu prātīgi plānot tikai tad, kad ir pilnībā nostabilizējusies ģimenes ikdiena.

Neiepazīšanās ar skolas personālu

Eksperti iesaka vecākiem pēc iespējas rūpīgāk iepazīties ar sava bērna skolu - uzzināt, kādas ir gaidāmās aktivitātes, iepazīties ar skolotājiem un topošo klasesbiedru vecākiem. Tā ir laba iespēja informēt skolu arī par bērna veselības problēmām, ja tādas ir.

Foto: Skolēni pirmajā skolas gada dienā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu