"400 eiro un tev ir gulta blakus virtuves galdam." Rīgā atrast īres dzīvokli par samērīgu cenu šogad esot grūti (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Šogad dažādu iemeslu dēļ galvaspilsētā dzīvokļu īres cenu kāpums ir ļoti aktīvs, taču eksperti lēš – vēl saspringtāks tas kļūs tuvāko nedēļu laikā, kad galvaspilsētā atgriezīsies studenti. Īres cenas ir augstas, reizēm neadekvātas mājokļa stāvoklim, bet dzīvokļi labā stāvoklī tiek izīrēti dažu dienu vai pat stundu laikā, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Potenciālā īrniece Lelde meklē nelielu mājokli – vienas vai divu istabu dzīvokli tuvu Rīgas centram, taču tādu, kur varētu mitināties kopā ar savu suni, atklāj raidījums.

Sieviete gandrīz visu vasaru esot jauna īres dzīvokļa meklējumos. "Mana pieredze rāda, ka nav viegli, summas pēdējā laikā ir ļoti augstas, dzīvokļi nav ne tik labi, ne tik grezni," raidījumam norādīja Lelde.

"Ir daudz mazi, studio tipa dzīvokļi par tiešām milzīgām summām, piemēram, 20 kvadrātmetru par 400 eiro, tikai īre, neieskaitot komunālos maksājumus.

Ja dzīvoklim ir 20 kvadrātmetri, tev ir gulta, kur blakus ir virtuves galds vai lete. Man šķiet, ka tā summa ir nesamērīga, tur pat nav runa vairs par dzīvokļa dizainu, jo likt galvu tur, kur tikko cepi vakariņu steiku, nav kaut kā ļoti forši," raidījumā stāstīja dzīvokļa meklētāja.

Sievietes novērojumus apstiprina arī nekustamo īpašumu eksperti raidījumā "Panorāma". Pieprasījums pēc īres dzīvokļiem krietni pārsniedzot piedāvājumu.

"Ejošākie ir divu istabu dzīvokļi ar vienu guļamistabu - ar platību 40 -52/54 kvadrātmetri. Ja konkrēti jāraksturo, pieprasītākais dzīvoklis parasti ir lieliskā atrašanās vietā, sabiedriskā transporta pieejamība ir ļoti svarīga, ēkai jābūt jaunai vai renovētai, pilnībā mēbelēts, tāds, kas neprasa ieguldījumus," raidījumam skaidroja "Vestabalt" pārdošanas daļas vadītāja Raimonda Omule.

Lai atrastu divu istabu dzīvokli kādā no jaunajiem projektiem, jārēķinoties ar 400 līdz pat 650 eiro lielu īri mēnesī. Savukārt sērijveida dzīvoklis kādā no mikrorajoniem izmaksāšot 250 līdz 350 eiro mēnesī bez komunālajiem maksājumiem.

"Bieži vien šiem īpašumu turētājiem, īpašniekiem nav īsti izpratne par to, kā cena veidojas. Viņiem tā cena ienāk prātā, un no tā arī veidojas tā viņu cena.

"Facebook" ir tipiska vieta, kur var redzēt, publicējot šo piedāvājumu, kāda ir cilvēku reakcija. Un reakcija ir tieši tāda, ka cilvēki nevar atļauties tās cenas maksāt, kas šobrīd ir," raidījumam stāstīja "Arco Real Estate" īres nodaļas vadītājs Dzintars Bērziņš.

Kā katru gadu, uz vasaras beigām īres tirgū par lielāko spēlētāju kļūstot tieši studenti. Bet šogad īres dzīvokļi pazūd vēl ātrāk, jo tos vietējiem meklētājiem no deguna gala noceļ kaimiņvalstu iedzīvotāji, kas varot atļauties maksāt vairāk nekā vietējie, atklāj raidījums.

"Latvijā ienāk jaunas tirdzniecības ķēdes, durvis ir vēris liels tirdzniecības centrs "Akropole", kurā tiek nodarbināti lietuviešu iedzīvotāji, un tas personāls arī tiek izmitināts īres dzīvokļos, kas atrodas centrā un tuvajā Pārdaugavā," stāstīja Omule.

Pašlaik tas vēl nav pārāk izteikti, tomēr turpmākajos gados par nopietnu īres tirgus segmenta daļu varētu kļūt īstermiņa īre pasaulē populārajās "Airbnb" un "Booking.com" vietnēs.

Proti, dzīvokļu īpašnieki izvēlas savus īpašumus izīrēt nevis vietējiem iedzīvotājiem uz ilgu laiku, bet par lielākām cenām uz dažām dienām vai nedēļām - ārvalstniekiem. Tad atrast īres dzīvokli par saprātīgu cenu varētu kļūt vēl grūtāk, norāda "Panorāma".

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu