Indija varētu atteikties no apņemšanās pirmā neizmantot kodolieročus, paziņojis aizsardzības ministrs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Indijas aizsardzības ministrs piektdien devis mājienu, ka Indija varētu atteikties no savas apņemšanās nevienā konfliktā pirmā neizmantot kodolieročus.

Indija 1999. gadā apņēmās nevienā konfliktā pirmā neizmantot kodolieročus. Līdzīga apņemšanās ir arī Ķīnai, bet nav kodolieročiem bruņotajai Pakistānai, ar kuru Indijai ir saspringtas attiecības.

Indijas aizsardzības ministrs Radžnats Singhs pēc Indijas kodolizmēģinājumu vietas apmeklējuma sacīja, ka Indija stingri pieturas pie šīs apņemšanās, bet "kas notiks nākotnē, atkarīgs no apstākļiem".

Spriedze Indijas un Pakistānas starpā pieaugusi pēc Indijas valdības lēmuma atcelt Kašmiras īpašo statusu.

Gan Indija, gan Pakistāna pretendē uz visu Kašmiras teritoriju. Kopš 1947. gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, Kašmiras dēļ starp Indiju un Pakistānu izcēlušies divi kari.

Singha izteikumi izraisījuši satraukumu gan Pakistānā, gan pašā Indijā.

Pakistānas cilvēktiesību ministre Širīna Mazari tviterī pavēstīja, ka Indijai jāpārstāj melot.

Ministre pauda viedokli, ka Indijas apgalvojumi, ka tā pirmā neizmatos kodolieročus, pārstāja atbilst patiesībai jau 2003. gada 4. janvārī, kad Indijas valdība paziņoja, ka izmantos kodolieročus pret jebkuru uzbrukumu Indijai vai Indijas spēkiem jebkurā vietā.

Eksperti uzskata, ka Singha izteikumi ir līdz šim skaidrākā norāde par Indijas politikas maiņu kodolieroču jautājumā.

Indijas parlamenta loceklis Subramanians Svamijs, kurš pārstāv valdošo Tautas partiju (BJP), atbalstīja Singha viedokli, paziņojot, ka pašreizējā Pakistānas valdība ir trakāka nekā 1998. gadā.

Politiķis sacīja, ka gadījumā, ja tiktu gūti ticami pierādījumi par Pakistānas nodomu uzbrukt, Indijai tas būtu jāapsteidz.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu