"PNB bankas" klientiem gaidāmo izmaksu dēļ sestdien strādās vairākas "Citadeles" filiāles

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bankas "Citadele" filiāle "Laimdota" Krišjāņa Barona ielā.
Bankas "Citadele" filiāle "Laimdota" Krišjāņa Barona ielā. Foto: Toms Koklītis/LETA

Saistībā ar gaidāmajām izmaksām "PNB bankas" klientiem sestdien, 17. augustā, strādās bankas "Citadele" filiāles arī Republikas laukumā 2a, Rīgā, un Daugavpilī, teikts bankas publiskotajā informācijā.

"Saistībā ar "PNB bankas" klientiem garantēto atlīdzību izmaksu, divas bankas "Citadele" filiāles strādās arī sestdien, 17. augustā. Pagaidām "PNB bankas" klienti ir aicināti atvērt kontu bankā "Citadele". Informācija par atlīdzību izmaksu sekos ne vēlāk kā pirmdien, 19. augustā, bet pati izmaksa varētu sākties ne vēlāk kā 2019. gada 27. augustā," teikts paziņojumā.

Sestdien bankas filiāle "Citadele" Republikas laukumā 2a, Rīgā, un arī Daugavpils filiāle Rīgas ielā 34, Daugavpilī strādās no plkst. 8.30 līdz 17.30.

Bankas "Citadele" klientu apkalpošanas centri tirdzniecības centros sestdien un svētdien strādās pēc ierastā darba laika. Precīzus darba laikus iespējams uzzināt bankas mājaslapā: www.citadele.lv/lv/kontakti.

"Neraugoties uz "PNB bankas" klientu cilvēcīgi saprotamo uztraukumu, banka "Citadele" aicina sagaidīt skaidru informāciju par izmaksu kārtību, kas būs pieejama ne vēlāk kā 19. augustā. Šobrīd banka kopā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) un "PNB banku" strādā pie izmaksu procesa sakārtošanas," sacīts paziņojumā.

Līdz tam par papildu informāciju banka aicina vērsties "PNB bankā" vai FKTK.

"Banka "Citadele" velta visus iespējamos resursus, lai valsts garantēto atlīdzību izmaksa varētu sākties ne vēlāk kā 2019. gada 27. augustā," piebilsts paziņojumā.

Savukārt Finanšu nozares asociācijā aģentūrai LETA pavēstīja, ka sestdien, 17. augustā, un svētdien, 18. augustā, no plkst. 9.30 līdz 17.30 strādās arī "Expobank" filiāle Kr. Valdemāra ielā 19, Rīgā.

Tāpat sestdien, 17. augustā, no plkst. 9 līdz 13 strādās arī "Luminor Bank" filiāles Daugavpilī, Liepājā un Valmierā.

"Lai maksimāli kvalitatīvi apkalpotu klientus, tostarp nodrošinātu norēķinu iespējas un pieeju finanšu pakalpojumiem arī "PNB bankas" klientiem, vairāki Finanšu nozares asociācijas biedri šajās brīvdienās atvērs savas filiāles," norādīja asociācijā.

Lai nodrošinātu iespējami raitāku apkalpošanu un izvairītos no pārpratumiem, asociācija iesaka ar izvēlēto banku vispirms sazināties telefoniski vai pieteikties nepieciešamajiem pakalpojumiem mājaslapā internetā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "PNB bankas" klientiem garantētās atlīdzības izmaksās banka "Citadele".

No Noguldījumu garantiju fonda "PNB bankas" klientiem varētu tikt izmaksāti aptuveni 279 miljoni eiro, kurus saņems tie, kuriem noguldījumu apmērs nepārsniedz 100 000 eiro, kā arī valsts un pašvaldību uzņēmumi un iestādes ar budžetu līdz 500 000 eiro. Patlaban Noguldījumu garantiju fondā ir noguldīti 206 miljoni eiro, bet pieejamā naudas summa ir 506 miljoni eiro.

Tie klienti, kuriem noguldījumu summa pārsniedz valsts noteiktās garantētās atlīdzības griestus - 100 000 eiro, varēs pieteikt kreditora prasību par atlikušo summu bankas likvidācijas vai maksātnespējas procesa ietvaros.

Kopumā no 99 600 "PNB bankas" klientiem 91 400 ir iekšzemes klienti, no tiem 38% ir ar nulles konta atlikumu.

FKTK priekšsēdētāja Kristīne Černaja-Mežmale norādīja, ka jau tuvākajās dienās 99,2% bankas klientu tiks izmaksātas garantētās atlīdzības. Pērējiem 0,8% klientu bankā noguldīti kopumā 135 miljoni eiro, un viņi varēs pretendēt uz naudas atgūšanu kā kreditori.

Tāpat ziņots, ka no ceturtdienas, 15. augusta, plkst. 21 apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs, 15. augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto un rūpējoties par bankas klientu noguldījumu aizsardzību, FKTK padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

Garantēto atlīdzību izmaksa jāuzsāk ne vēlāk kā 8. darba dienā pēc noguldījumu nepieejamības iestāšanas. Noguldījumu garantiju sistēma paredz katram "PNB bankas" klientam noguldījumu izmaksu garantētās atlīdzības veidā līdz 100 000 eiro.

Garantētā atlīdzība līdz 100 000 eiro apmērā tiks izmaksāta gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā. Garantētā atlīdzība attiecas uz bankas klientu līdzekļiem, uz noguldījumu procentiem, kas uzkrāti līdz noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienai, uz atlikumiem norēķinu kontos vai algas kontos un uz līdzekļiem krājkontos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu