ASV izdod orderi Irānas tankkuģa "Grace 1" arestam (1)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tankkuģis "Grace 1"
Tankkuģis "Grace 1" Foto: Reuters/ScanPix

ASV Tieslietu ministrija piektdien izdeva orderi Irānas naftas tankkuģa “Grace 1" arestam. Tas notika vienu dienu pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra Augstākā tiesa atļāva tankkuģim "Grace 1" pamest Gibraltāru, neraugoties uz ASV lūgumu pagarināt tā arestu.

ASV aicināja arestēt šo kuģi, kas piektdien vēl bija noenkurojies Gibraltārā, par "shēmu nelikumīgi piekļūt ASV finanšu sistēmai, lai atbalstītu nelikumīgus sūtījumus uz Sīriju no Irānas, kurus veic [Irānas] Islāma revolūcijas gvardes korpuss, kas atzīts par ārzemju teroristisku organizāciju," paziņoja Tieslietu ministrija.

Orderī teikts, ka šis kuģis, visa nafta uz tā un 995 000 ASV dolāru ir pakļauti arestam, pamatojoties uz to, ka ir pārkāpts Starptautisko ārkārtas ekonomisko pilnvaru likums (IEEPA) un likumdošanas akti par konfiskāciju banku krāpniecības, naudas atmazgāšanas un terorisma gadījumos.

Irānas amatpersonas pirms tam piektdien paziņoja, ka tankkuģis gatavojas doties ceļā pēc Gibraltāra tiesas lēmuma par tā atbrīvošanu.

Irānas kuģis tika aizturēts Gibraltārā 4.jūlijā saistībā ar aizdomām, ka vedis naftu uz Sīriju, pārkāpjot ASV un Eiropas Savienības sankcijas. Atbildot uz "Grace 1" aizturēšanu, Irāna 19.jūlijā Hormuza šaurumā sagrāba Zviedrijas kompānijai "Stena Bulk" piederošo tankkuģi "Stena Impero", kam ir Lielbritānijas karogs. Uz "Stena Impero" atrodas arī viens Latvijas valstspiederīgais.

Irānas Ostu un jūrniecības organizācijas vadītāja vietnieks Džalils Eslami piektdien atklāja, ka "Grace 1" tiks pārdēvēts par "Adrian Darya" un turpinās ceļu Vidusjūrā ar Irānas karogu. Līdz šim tankkuģim bija Panamas karogs. Tankkuģī atrodas divi miljoni barelu Irānas naftas, norādīja amatpersona.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu