Klimata pārmaiņu dēļ Aļaskā ūdens kļuvis tik silts, ka novērota liela lašu mirstība

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Aļaska šovasar ir piedzīvojusi nepieredzētu karstuma viļni, klimata pārmaiņas nogalina ievērojamu skaitu lašus. Zinātnieki ir novērojuši vairāku Aļaskas lašu šķirņu nāvi, vēsta raidsabiedrība CNN.

Zinātniece Stefānija Kvina-Dāvidsone telekanālam CNN sacīja, ka viņa jūlija beigās ar zinātnieku grupu devās uz ekspedīciju vienā no Aļaskas upēm pēc tam, kad vietējie iedzīvotāji sākuši runāt par lašu bojāeju.

Viņa un pārējie zinātnieki šajā ekspedīcijā saskaitīja 850 mirušus līdz galam neizveidojušos lašus, lai gan viņi aplēsa, ka kopējais skaits varētu būt četras līdz desmit reizes lielāks.

Zinātnieki meklēja bojājumu, parazītu un infekciju pazīmes, bet neko neatrada. Gandrīz visiem atrastajiem lašiem bija "skaisti ikri, kas tajos joprojām atradās". Tā kā lašu bojāeja sakrita ar karsto jūliju, viņi secināja, ka masu nāves iemesls bija lielais stress zivīm no karstuma.

Kvina-Dāvidsone sacīja, ka viņa strādāja par zinātnieku astoņus gadus un "par to vēl nekad nebija neko dzirdējusi".

"Es neesmu pārliecināta, ka cilvēki saprot, cik lielu bojāeju mēs redzējām ekspedīcijas laikā."

Karstuma vilnis ir augstāks nekā prognozēts klimata pārmaiņu modeļos 

Pēc zinātnieka Sjū Maugera teiktā, ūdens temperatūrai šogad ir gāzusi karstuma rekordus, tāpat kā gaisa temperatūra.

Zinātnieki kopš 2002. gada ir novērojuši straumes temperatūru ap Kuka ieeju, kas atrodas uz dienvidiem no Ankoridžas. Viņi nekad nav reģistrējuši temperatūru virs 76 grādiem pēc Fārenheita (24 grādi pēc Celsija). Līdz šim brīdim.

7. jūlijā tika reģistrēti 81,7 grādi (27 grādi pēc Celsija).

Maugers sacīja, ka viņš un viņa komanda 2016. gadā publicēja pētījumu, izveidojot modeļus, kas izklāsta mērenas un pesimistiskas prognozes par to, kā klimata pārmaiņas paaugstinās temperatūru Aļaskas straumēs.

"2019. gads pārsniedza temperatūru, kuru mēs gaidījām sliktākajā gadījumā 2069. gadā," viņš sacīja.

Maugers sacīja, ka siltās temperatūras ietekmē lašus dažādos veidos, atkarībā no straumes. Citās štata vietās lašiem "nebija enerģijas nārstošanai un viņi nomira ar veselām olām vēderā".

Lašu populācijas ir pakļautas iznīcībai arī no citiem aspektiem. Zvejnieki apdraud lašus tālāk uz dienvidiem Kanādas dienvidrietumos un Vašingtonas ziemeļrietumos. Vaļi, kas paši ir apdraudēti, barojas ar lašiem.

Tā kā ir mazāk ēdamo lašu, vaļu populācija pēdējās desmitgadēs ir nepārtraukti samazinājusies.

"Lasis ir ļoti noturīgs. Viņi ir daudz pārvarējuši," sacīja Marija Katrīna Martina, Bezpeļņas organizācijas "Salmon State" pārstāve. Lasis tūkstošiem gadu ir uzturējis Aļaskas cilvēku dzīvesveidu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu