Kā izskatītos jaundzimušie, ja sievietes varētu dzemdēt kosmosā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Ja cilvēki dzemdētu kosmosā, tas ļoti atšķirtos no dzemdībām uz Zemes. Pirmkārt, mūs ietekmētu nulles gravitācijas vide. Zinātnieki secinājuši, ka jaundzimušie kosmosā arī ļoti atšķirtos no bēbīšiem uz Zemes. Visbeidzot, dzemdībām kosmosā ir papildu bīstamība, kas cilvēkiem būs jānovērš, pirms mēs redzēsim pirmo kosmosā dzīvojošo bērnu, vēsta medijs "Business Insider".

Zinātnieki kosmosā ir pētījuši daudz grūsnu dzīvnieku, ieskaitot salamandras, zivis un žurkas, bet ne cilvēkus. Vairāk nekā 60 sievietes ir devušās kosmosā, tomēr neviena no tām nebija grūtniecības laikā, nemaz nerunājot par dzemdībām, atrodoties nulles gravitācijas stāvoklī.

Bet, runājot par nākotnes kosmosa kolonijām un pilsētām uz Marsa, pastāv liela iespēja, ka kādu dienu cilvēki dzemdēs kaut kur ārpus Zemes, un tas rada dažus interesantus jautājumus. Kā tas būs? Kā izskatīsies kosmosa bēbīši? Un galu galā - kā dzemdības kosmosā atšķirsies no dzemdībām uz Zemes?

Acīmredzamākā atšķirība ir vidē - ar zemu gravitācijas pakāpi, bez Zemes pievilkšanās spēka palīdzības mātei varētu būt grūtāk dzemdēt. Turklāt, ja kādu dienu sievietes pastāvīgi dzīvotu kosmosā, daži no grūtniecības riskiem būtu daudz lielāki nekā uz Zemes.

Bez Zemes gravitācijas cilvēka kauli zaudē blīvumu. Pētījumi rāda, ka, piemēram, astronauti zaudē 1% līdz 2% no kaulu blīvuma par katru kosmosā pavadīto mēnesi, un tas īpaši attiektos uz dzemdībām, jo iegurnis procesā var salūzt. Faktiski ārsti iesaka sievietēm ar trausliem kauliem pilnībā izvairīties no dabiskām dzemdībām, kas nozīmē, ka kosmosā dābiskas dzemdības nebūtu reālas.

Evolūcijas biologs un Rīsa universitātes profesors Skots Zālamans pēta to, kā kosmoss varētu ietekmēt cilvēkus, kas dzimuši vidē ar mazu gravitācijas pakāpi.

Mēs jau zinām, ka tas, kā mēs dzemdējam, ietekmē mūsu anatomiju. Piemēram, mūsu galvas lielumu ierobežo mūsu māšu dzemdes lielums.

"Kaulu blīvuma samazināšanās kosmosā nozīmētu, ka būtu biežāk jāveic ķeizargriezieni, nevis dabiskas dzemdības. Ja ir vairāk ķeizargriezienu, tas varētu nozīmēt, ka mūsu pēcnācējiem būtu lielākas galvas, jo viņus neierobežos dzemdes lielums," uzsver Skots Zālamans.

Lielākas galvas nebūtu vienīgās izmaiņas. Cilvēki var arī mainīt ādas krāsu, norāda Zālamans. Tas ir tāpēc, ka kosmosā mums ir mazāka aizsardzība pret tādu kaitīgu kosmosa starojumu kā kosmiskie stari, tāpēc, lai neitralizētu to ietekmi, mums var attīstīties jauna veida ādas pigmenti, piemēram, melanīns, kas aizsargā mūsu ādu no ultravioletajiem saules stariem uz Zemes.

Tas varētu nozīmēt, ka nākamās paaudzes, kas dzīvos ārpus Zemes, attīstīsies ar atšķirīgu ādas krāsu.

Jo vairāk melanīna jums ir, jo tumšāka būs jūsu āda. Tātad Zālamans prognozē, ka "cilvēkiem, kas dzīvo kosmosā, laika gaitā var veidoties tumšāka āda. Bet viņš saka, ka šīm izmaiņām varētu būt nepieciešami gadsimtiem vai tūkstošiem gadu, lai nākamajām sieviešu paaudzēm būtu pietiekami apstākļi, lai dzemdētu kosmosā."

Galu galā cilvēki, kas dzīvo kosmosā, varētu attīstīties pietiekami atšķirīgi no cilvēkiem uz Zemes, ka mēs viņus uzskatītu par atšķirīgām sugām.

"Bet pagaidām mums ir vajadzīga tikai viena ļoti drosmīga sieviete, kas bruģētu tam ceļu," norāda zinātnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu