Nākamgad varētu pieaugt sodi par smēķēšanu neatļautās vietās (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Veselības ministrija (VM) rosina būtiski paaugstināt sodu par smēķēšanu neatļautās vietās. Plānots, ka pašreizējo 15 eiro vietā smēķētājiem būs jāmaksā 100 eiro. Likuma grozījumi varētu stāties spēkā līdz ar nākamā gada sākumu, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Pašlaik likumā noteiktas aptuveni 20 vietas, kurās smēķēt ir aizliegts: skolu teritorijās, bērna vai grūtnieces klātbūtnē, sabiedriskā transporta pieturās, uz peroniem, dzīvojamo māju kāpņu telpās, parkos, skvēros un peldvietās, kā arī jebkurā citā publiskā vietā, ja kādam pret to ir iebildumi.

2018. gadā policisti par smēķēšanas ierobežojumu pārkāpšanu izrakstījuši teju 1700 sodu. 

"Mūsuprāt, 15 eiro ir mazs sods, un viņš nav efektīvs. Ir arī daudz gadījumu, kad šie sodi tiek piemēroti atkārtoti," stāstīja VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

Ministrija cer, ka sodu palielināšana no cigarešu dūmiem pasargās tos, kas nesmēķē.

"Sods ir smēķētājam, lai viņu disciplinētu, ka nedrīkst smēķēt bērna klātbūtnē, kas ir atzīta par fizisku vardarbību, ka nedrīkst smēķēt kāpņutelpās, pie ieejas dažādās publiskās vietās. Sods ir domāts smēķētājam, lai ierobežotu viņu, lai viņš nesmēķētu visur, kur viņam ienāk prātā, un pasargātu to sabiedrības daļu, kas ir nesmēķētāji, un kas mūsu sabiedrībā tomēr ir vairumā," stāstīja Līviņa.

Plānots, ka sodi par smēķēšanu neatļautās vietās varētu tikt ieviesti no 1. janvāra. 2020. gadā spēkā stāsies arī citi likumdevēju centieni ierobežot smēķēšanas izplatību: no 20. maija tiks aizliegtas cigaretes ar dažādām piegaršām, savukārt no nākamā gada 1. oktobra cigaretes veikalos nebūs redzamas un tās varēs iegādāties tikai pēc cenu lapas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu