Ja Rīgas mēra vēlēšanas noslēgsies bez rezultāta, VL-TB/LNNK gatava virzīt savu kandidātu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Deputāts Dainis Locis
Deputāts Dainis Locis Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja pirmdien, 19. augustā, Rīgas domes priekšsēdētāja vēlēšanas noslēgsies bez rezultāta, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) gatava virzīt savu mēra amata kandidātu, aģentūrai LETA pauda VL-TB/LNNK frakcijas vadītājs Dainis Locis.

Viņš norādīja, ka VL-TB/LNNK frakcija šodienas vēlēšanās nolēmusi atbalstīt Viesturu Zepu (LA), taču - ja mēru ievēlēt neizdosies, frakcija gatava uzņemties iniciatīvu un virzīt kādu no sava vidus. Par konkrētu kandidātu gan frakcija lems tikai tad, ja šodienas vēlēšanas noslēgsies bez rezultāta, piebilda Locis. 

Pēc viņa teiktā, labējām partijām jāturas kopā, un VL-TB/LNNK būtu gatava mēģināt ar jaunu sparu pārliecināt kolēģus sadarboties, ja tas būs nepieciešams.

Locis uzsvēra, ka politiskā spēka vērtības palikšot nemainīgas - VL-TB/LNNK gatava kolēģiem piedāvāt risināt jautājumu par mācībām latviešu valodā visos bērnudārzos Rīgā, sākt sarunas par padomju laika pieminekļu likteni un revīzijas komisijas izveidi. Locis piebilda, ka nemainīga palikšot arī "sarkanā līnija" sadarbībai ar partiju "Saskaņa". 

Kā ziņots, pirmdien paredzētā Rīgas domes ārkārtas sēde, lai vēlētu galvaspilsētas mēru, pārcelta uz plkst.13, aģentūra LETA noskaidroja Rīgas domē.

Kā žurnālistiem skaidroja Rīgas domes priekšsēdētāja amata kandidāts Oļegs Burovs (GKR), sēdi nolemts pārcelt, lai paspētu pārrunāt "tehniskas dabas jautājumus" ar "Saskaņu".

"Mums neizdevās ar "Saskaņu" satikties piektdien, tāpēc plānojam satikties šodien," norādīja Burovs, sakot, ka abu frakciju tikšanās gaidāma plkst.11.30.

Taujāts - kas tieši tie ir par tehniskajiem jautājumiem, Burovs norādīja, ka runa ir par pārvaldības sfērām - ko pēc mēra ievēlēšanas pārvaldītu "Saskaņa" un ko - "Gods kalpot Rīgai" (GKR).

Vienlaikus Burovs nekomentēja - vai, viņaprāt, viņa izredzes tikt ievēlētam ir samazinājušās.

Jau ziņots, ka patlaban Rīgas domes priekšsēdētāja amatam oficiāli izvirzīti divi kandidāti - opozīcijas politiķis Viesturs Zeps (LA) un līdzšinējais domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Burovs.

Mēra ievēlēšanai nepieciešama 31 no 60 deputātu balsīm. Burovam līdz šim atbalstu solījuši 11 "Gods kalpot Rīgai" (GKR) biedri, četri "Neatkarīgo deputātu frakcijas" un trīs bloka "Rīgai!" pārstāvji. Vēl 17 balsis Burovam līdz šim bija solījusi "Saskaņa", taču partija vēl līdz svētdienas vakaram vilcinājās ar koalīcijas līguma parakstīšanu, tādējādi savu iespējamo nostāju balsojumā padarot neskaidru.

Tikmēr Zeps līdz šim centās sev nodrošināt opozīcijas partiju balsis. Vistālāk sarunās par sadarbību Zeps ticis ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Ja "nacionāļi" Zepu atbalstīs, viņam kopā tiek solītas vismaz 12 balsis.

Turpretim "Vienotība" un Jaunā konservatīvā partija negrasās atbalstīt nevienu no kandidātiem, jo uzskata, ka domei jāvirzās uz ārkārtas vēlēšanām.

Kā ziņots, Rīgā mēra amats ir brīvs kopš 21.jūnija. Pavadījis amatā nepilnu mēnesi, pirms Jāņiem uzticības balsojumu neizturēja Dainis Turlais (GKR).

Domniekiem ir laiks līdz 20.augustam jauna pašvaldības priekšsēdētāja ievēlēšanai, pretējā gadījumā dome var tikt atlaista un būs jārīko ārkārtas pašvaldības vēlēšanas. Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", Saeima var rosināt domes atlaišanu tad, ja pašvaldība bez mēra strādā divus mēnešus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu