Pēc pedofilijā apsūdzētā Epsteina pašnāvības ASV Cietumu biroja vadītājs atcelts no amata

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Amerikāņu finansists Džefrijs Epsteins
Amerikāņu finansists Džefrijs Epsteins Foto: Reuters/ScanPix

ASV tieslietu ministrs Viljams Bārs pirmdien, 19. augustā, atcēla no amata Cietumu biroja direktora pienākumu izpildītāju Hjū Hurvicu, izdarot to vairāk nekā nedēļu pēc seksuālos noziegumos apsūdzētā finansista Džefrija Epsteina pašnāvības cietuma kamerā.

Cietumu biroja vadītājs tiek nomainīts laikā, kad kļūst zināms arvien vairāk faktu, ka sargi Ņujorkas cietumā, kur bija ieslodzīts Epsteins, nepildīja savu uzdevumu atturēt viņu no pašnāvības. 66 gadus vecā Epsteina nāvi izmeklē Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un Tieslietu ministrijas ģenerālinspektors.

Bārs pēc Hurvica atcelšanas par Cietuma biroja direktora pienākumu izpildītāju iecēla Ketlīnu Hoku Soijeri, kas jau bijusi šī biroja direktore no 1992. līdz 2003. gadam. Hurvics tika pārcelts citā darbā par Cietumu biroja direktora palīgu.

ASV likumdevēji un Bārs pieprasa atbildes, kāpēc Epsteins netika pienācīgi uzraudzīts un spēja 10. augustā izdarīt pašnāvību pakaroties vienā no ASV visvairāk apsargātajiem federālajiem cietumiem.

Cietuma priekšnieks Lamins N'Diaje jau pagājušajā otrdienā tika uz laiku pārcelts citur un divi cietumsargi nosūtīti administratīvā atvaļinājumā. Ir ziņots, ka šie sargi bija aizmiguši laikā, kad viņiem vajadzēja novērot Epsteinu.

Pēc Epsteina pašnāvības mēģinājuma 23. jūlijā cietumsargiem vajadzēja reizi pusstundā viņu novērot. Abi sargi, kuriem to vajadzēja darīt, strādāja virsstundas personāla trūkuma dēļ.

Epsteins bija apsūdzēts vairāku desmitu nepilngadīgu meiteņu seksuālā izmantošanā un cilvēku tirdzniecībā seksuālās izmantošanas nolūkā. Viņš miris dienu pēc tam, kad tika publiskoti dokumenti, kas dod plašāku ieskatu viņa vadītajā seksuālo pakalpojumu tirdzniecības tīklā laikā no 2002. gada līdz 2005. gadam.

Epsteina nāves apstākļu izmeklēšanu veica Ņujorkas pilsētas tiesu mediķis, un tās oficiālajos rezultātos teikts, ka viņš pakāries, izmantojot palagu.

Saskaņā ar prokuroru teikto Epsteins no 2002. līdz 2005. gadam seksuāli izmantojis desmitiem pusaudžu savos mājokļos Ņujorkas Manhetenas rajonā un Floridas štatā. Federālā izmeklēšana Epsteina lietā tiks turpināta un iespējams, ka apsūdzības var tikt izvirzītas vēl citiem cilvēkiem.

Epsteinam, kurš jau agrāk tika turēts aizdomās par vairāku desmitu nepilngadīgu meiteņu seksuālu izmantošanu, 2008. gadā izdevās izvairīties no federālām apsūdzībām un viņš pavadīja cietumā tikai 13 mēnešus.

Federālā prokuratūra Ņujorkā no jauna atvēra izmeklēšanu šajā lietā pēc tam, kad laikraksts "The Miami Herald" piesaistīja sabiedrības uzmanību Epsteina lietai, izsaucot sašutumu sabiedrībā par viņa 2008. gadā panākto vienošanos ar prokuratūru Floridā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu