Noslēpumainais militārā poligona kodolnegadījums: kopumā četras Krievijas novērojumu stacijas pārtraukušas datu pārraidi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Artyom Geodakyan/TASS/Scanpix

Kopumā jau četras Krievijas novērojumu stacijas dažas dienas pēc kodolnegadījuma militārajā poligonā Severodvinskā, valsts ziemeļrietumos, pārstājušas datu pārraidi, vēsta ASV medijs "The Wall Street Journal". 

Vispārējās kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma organizācijas sekretārs Lasina Zerbo pirmdien pavēstīja, ka datu pārraidi pārtraukušas divas novērojumu stacijas - Dubnā un Kirovā. 

Savukārt "The Wall Street Journal" rīcībā esoša informācija liecina, ka datu pārraidi pārtraukušas arī stacijas Bilibinā un Zaļesovā. 

Krievijas ierēdņi iepriekš skaidroja, ka tas noticis saistībā ar tīkla un sakaru traucējumiem. 

"The Wall Street Journal" vēsta, ka novērojumu stacijas ir daļa no starptautiska tīkla. To veido simtiem staciju, kas novēro seismiskās svārstības, skaņas vibrācijas un citas izmaiņas, kas saistītas ar kodolizmēģinājumiem. 

Kā ziņots, sprādziens poligonā Arhangeļskas apgabalā notika 8.augustā. Incidentā gājuši bojā vismaz pieci valsts uzņēmuma "Rosatom" darbinieki. Krievijas Aizsardzības ministrija nav atklājusi detalizētāku informāciju par notikušo. 

"Rosatom" uzstāj, ka sprādziens noticis, veicot darbus, kas saistīti ar dzinēja iekārtas izotopu barošanas avotu. 

Krievijas federālā hidrometeoroloģijas un vides novērošanas dienesta "Rosgidromet" sniegtā informācija liecina, ka radiācijas līmenis sprādziena dienā Severodvinskā bijis līdz pat 16 reizēm augstāks par normu, bet dienas laikā situācija esot normalizējusies. 

Laikraksts "The Moscow Times" ziņoja, ka ārsti, kas izmeklēja negadījumā cietušos, netika brīdināti par saskari ar radiāciju. Savukārt izdevums "The New York Times", atsaucoties uz ASV Aizsardzības ministrijas datiem, ziņo, ka avārija notikusi kodolraķetes "Burevestnik" prototipa izmēģinājuma laikā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins šo raķeti prezentēja pērn uzrunā Federālajā sapulcē. 

Savukārt pirmdien Putins paziņoja, ka radiācijas situāciju reģionā novēro un kontrolē neatkarīgi eksperti, ziņo Krievijas medijs "Doždj". 

Viņš uzsvēra, ka radiācijas līmenis nav palielinājies un nekādu draudu neesot. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu