"Krastu mača" dalībnieki kopumā saziedojuši 4602 eiro

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Krastu mača" laukums
"Krastu mača" laukums Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā nedēļas nogalē "Krastu mača" dalībnieki spēlēs pie Kongresu nama kopumā guva 2301 punktu, tādējādi saziedojot 4602 eiro lielu naudas summu iniciatīvai "Spēlē. Dzīvo. Droši", kas tiks izlietota teorētiskajās un praktiskajās nodarbībās Rīgas skolu un sporta skolu audzēkņiem, izglītojot tos par drošu atpūtu pie ūdens, vēstīja pasākuma organizatori.

Šis bija pirmais gads, kad "Krastu mačā" norisinājās labdarības aktivitāte. Katrs punkts, kas tika gūts 2019.gada "Krastu mača" basketbola spēlēs, tika pārvērsts divu eiro ziedojumā biedrībai "Peldēt droši" un novirzīts bērnu un jauniešu izglītošanai par drošību ūdenī un pie tā. Turnīrā kopā tika gūti 2301 punkts, ļaujot savākt ziedojumu 4602 eiro apmērā. Par iegūtajiem līdzekļiem Rīgas skolu un sporta skolu audzēkņiem tiks organizētas teorētiskās un praktiskās nodarbības, lai vairotu jauniešu izpratni par drošu atpūtu pie ūdens. Nodarbības vadīs sertificēti glābēji un peldēšanas treneri ar ilggadēju pieredzi glābšanas dienestā uz ūdens.

Gandarīts par sasniegto desmitajā "Krastu mačā" bija arī idejas autors un galvenais organizators Edgars Jaunups.

"Komandā ir spēks. To apliecina ne tikai rezultāti uz desmitā "Krastu mača" tablo, bet arī projektam "Spēlē. Dzīvo. Droši" kopīgiem spēkiem savāktā summa," teica Jaunups. "Viens precīzs metiens grozā varētu šķist sīkums, bet, ja to skaits mērāms simtos un pat tūkstošos, rezultāts ir ievērības cienīgs. No sirds priecājamies, ka turnīra dalībnieki 24 stundu laikā ne tikai guvuši pozitīvas emocijas, bet arī kopīgiem spēkiem nodrošinājuši prāvu ziedojumu labdarības mērķu īstenošanai."

"Visi kopā mēs varam paveikt daudz laba, tādēļ esmu pārliecināts, ka arī nākamgad "Krastu mačam" būs kāds cēls virsmērķis," optimistiski noskaņots par nākotni bija organizators.

Jau ziņots, ka pērn noslīkstot dzīvību zaudēja 124 cilvēki, no tiem 6 bērni - divas reizes vairāk nekā ceļu satiksmes negadījumos. Turklāt noslīkšana kā nāves cēlonis Latvijā tiek konstatēts piecreiz biežāk nekā citās Eiropas Savienības valstīs. Kā norāda labdarības iniciatīvas autori, iemesls tam ir zināšanu un atbildīgas rīcības trūkums, nepietiekama peldētprasme, kā arī pārgalvīga rīcība. Traģisko situāciju var mainīt zināšanas, izpratne un jauni ieradumi drošai atpūtai pie ūdens, tāpēc īpaši svarīgi ir izglītot bērnus.

Biedrības "Peldēt droši" dibinātāja Zane Grundiņa-Arāja atzina: "Lieliem darbiem vajag labu sākumu. Sadarbību ar "Krastu maču" un apdrošināšanas sabiedrību "BALTA", kurai pateicoties, iespējams šis ziedojums, mēs vērtējam kā izcilu. Summa, ko saņemsim, ļaus vairākiem simtiem bērnu iegūt vērtīgas zināšanas par to, kā rīkoties, ja esi nokļuvis nelaimē ūdenī vai ja ir jāpalīdz kādam citam šādā situācijā.

"Līdz ar zinošākiem bērniem izglītotāki kļūs arī vecāki. Mūsu mērķis ir, mācot bērnus, veicināt sabiedrības izpratni par to, ka ūdens ir vide, kur drošība ir izdzīvošanas jautājums," uzsvēra biedrības dibinātāja. "Latvijā katrs otrais iedzīvotājs dzīvo ūdens tuvumā, tāpēc ir jānovērš zināšanu un atbildīgas rīcības trūkums un jāmaina tādi paradumi kā nepietiekama peldētprasme, kā arī pārgalvīga rīcība ūdenī."

Savukārt AAS "BALTA" Korporatīvā segmenta pārdošanas direktors Mārtiņš Rozentāls norādīja, ka apdrošināšanas sabiedrībai gan kā apdrošinātājam, gan sociāli atbildīgam uzņēmumam ir ļoti svarīgi izglītot iedzīvotājus par drošu un atbildīgu rīcību.

"Mēs esam lepni jau 6 gadus būt "Krastu mača" komandā, sagādājot neaizmirstamus basketbola svētkus rīdziniekiem un pilsētas viesiem. Šogad pēc svētkiem gandarījums ir vēl lielāks, jo kopā ar ikvienu "Krastu mača" dalībnieku mums ir izdevies paveikt ko īpašu - palīdzēt glābt dzīvības," gandarījumu pauda Rozentāls. "Priecājamies, ka esam atraduši domubiedrus un draugus - "VEF Rīga" un biedrību "Peldēt droši", ar kuriem kopā noteikti paveiksim ne vienu vien labu darbu."

"Krastu mačs" ir diennakts basketbola turnīrs, kurā tradicionāli piedalās un savā starpā sacenšas Daugavas labā un kreisā krasta iedzīvotāji. Desmit gadu laikā, kopš notiek turnīrs, rezultāts starp abu Daugavas krastu komandām ir neizšķirts - 5:5.

Tradicionāli ik gadu uzvarētāju komanda iegūst ceļojošo kausu, kura autors ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, tēlnieks Aigars Bikše.

Sestdien "slam-dunk" konkursā uzvarēja Kristaps Dārgais, bet tālmetienu sacensībās uzvaras laurus plūca Edgars Lasenbergs.

"Krastu mačs" jau trešo reizi tika aizvadīts pie Rīgas Kongresu nama, bet iepriekšējos gadus spēles norisinājās pie Latvijas Nacionālās Operas un Baleta teātra.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu