Piektdien torņa smailē atgriezīsies Cēsu Svētā Jāņa baznīcas krusts un lode (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens / LETA

Piektdien, 23. augustā, Cēsu Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskās baznīcas 80 metrus augstajā torņa smailē atgriezīsies dievnama vēsturiskais krusts un lode, kā arī ar tiem saistītie dekoratīvie elementi, kas tika demontēti un nodoti restaurācijai pirms četriem mēnešiem, informē AS "Būvuzņēmums restaurators" sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Riņķis.

Kopā ar restaurēto vara krustu un citiem elementiem torņa smailē pacels arī atjaunoto un nozeltīto lodi, kurā ievietos laika kapsulu ar trīs vēstījumiem - no Cēsu pilsētas, no baznīcas draudzes, kā arī no "Būvuzņēmums restaurators", kas pašlaik veic dievnama atjaunošanas un restaurācijas darbus.

Arī demontējot krustu, tā 67 vietās cauršautajā lodē tika uzieta laika kapsula, kurā tika atrasti trīs 19. gadsimta vidū pierakstīti papīra ruļļi.

Ņemot vērā, ka arī pati kapsula divās vietās arī cauršauta, bija bažas par tās satura stāvokli. Taču meistars, kas kapsulu izgatavojis, to bija aizvalcējis pamatīgi, lai rakstītās liecības saglabātos, tādēļ vēsturniekiem izdevās rakstīto atšifrēt, sacīja Riņķis. 

Tagad tradīcija tiks turpināta un kapsulā tiks ievietoti trīs jauni vēstījumi. 

Baznīcas torņa dekoratīvo elementu - krusta trejlapu, tornīšu izbūvju un fiāļu ložu, kā arī lielās lodes - labošanu veica "Būvuzņēmums restaurators" kalējs Pēters Koroļs, kurš savulaik izgatavojis Rīgas Doma katedrāles torņa gaili, bet pēc 30 gadiem piedalījies tā restaurācijas darbos.

Savukārt zeltīšanas darbus 19,32 kvadrātmetru apjomā paveica uzņēmuma restauratore Inese Ozoliņa un viņas palīgs Raimonds Karveckis. No jauna ir izgatavots arī torņa smailes dekors, kas vēsturiski atradies zem bumbas, bet pēc iepriekšējiem jumta remontdarbiem nebija novietots atpakaļ.

Laika kapsula tiks aizvērta un ievietota Cēsu Svētā Jāņa baznīcas lodē īsi pirms tās pacelšanas tornī - piektdien, 23. augustā, plkst. 10, klātesot Cēsu Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskās draudzes un "Būvuzņēmums restaurators" pārstāvjiem, kā arī Cēsu novada domes priekšsēdētājam Jānim Rozenbergam (JV).

Restaurācija notiek astoņu sadarbības partneru kopīgi īstenotā projektā "Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos". Cēsu Svētā Jāņa baznīcas restaurācijas projekta pirmo kārtu finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), līdzfinansējumu nodrošina Cēsu novada pašvaldība un Cēsu Sv. Jāņa lauku evaņģēliski luteriskā draudze. Baznīcas restaurācijas kopējās izmaksas prognozētas līdz pat 1,7 miljoniem eiro, no tiem 1,38 miljoni ir ERAF finansējums.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu