Islandes premjerministre paziņojusi, ka netiksies ar ASV viceprezidentu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Islandes premjerministre Katrina Jakobsdotira.
Islandes premjerministre Katrina Jakobsdotira. Foto: Reuters/ScanPix

Islandes premjerministre Katrina Jakobsdotira ir paziņojusi, ka viņa netiksies ar ASV viceprezidentu Maiku Pensu viņa Islandes vizītes laikā, jo tā vietā izvēlējusies pildīt "iepriekšējās saistības" un apmeklēt arodbiedrību konferenci Zviedrijā.

Premjere sacīja, ka viņa vairākus mēnešus plānojusi teikt svarīgu runu Ziemeļvalstu Arodbiedrību padomes gada sanāksmē, kas notiks Zviedrijas pilsētā Malmē 3. septembrī – dienu pirms Pensa ierašanās Islandē.

Viņa atgriezīsies savā valstī tikai 4. septembra pēcpusdienā, jo viņai pirms tam paredzētas privātas tikšanās ar Ziemeļvalstu arodbiedrību līderiem, informēja premjeres birojs.

"Šī vizīte, kuru organizēja Ārlietu ministrija, bijusi ļoti nenoteikta precīzu datumu ziņā, tāpēc bija ļoti grūti tai pielāgoties," Katrina Jakobsdotira otrdien paziņoja Islandes raidsabiedrībai RUV. Viņas birojs trešdien apstiprināja, ka premjere nav pārdomājusi.

Premjerministre arī uzsvēra, ka viņas netikšanās ar Pensu "absolūti nenozīmē" noraidošu attieksmi pret Donalda Trampa administrāciju un ka viņa šogad bija tikusies ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo. Lēmums netikties ar Pensu tika pieņemts jau pirms Trampa paziņojuma, ka viņš atceļ vizīti citā Ziemeļvalstī Dānijā.

Ir gaidāms, ka Penss savā vizītē apspriedīs Islandes stratēģisko nozīmīgumu Arktikā un NATO centienus pretoties Krievijas ietekmei šajā reģionā. ASV jūlijā paziņoja, ka investēs 57 miljonus dolāru militārā infrastruktūrā pie Reikjavīkas.

"Šis ir bezprecedenta [solis] Islandes premjerministram," ziņu aģentūrai AP atzina vēsturnieks Tors Vaitheds. "Es šaubos, ka jebkurš cits Rietumu līderis izlemtu teikt runu draudzīgā konferencē tā vietā, lai uzņemtu svarīgu ārzemju sabiedroto."

Islandē augstākā vara ir premjerministra birojam, bet prezidenta amats ir simbolisks ar mazām oficiālām pilnvarām.

Katrina Jakobsdotira kopš stāšanās premjera amatā ir veicinājusi progresīvu politiku aborta tiesību, LGBT tiesību un klimata pārmaiņu jomās. Aktīvisti, tai skaitā viņas Kreisās zaļās partijas biedri, ir protestējuši pret Pensa vizīti, raksturojot to kā "necieņu" pret minoritātēm.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu