Rīgā brīvas 385 pedagogu darbavietas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skolas telpas. Ilustratīvs attēls.
Skolas telpas. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Pusotru nedēļu pirms jaunā mācību gada sākuma Rīgā ir brīvas 385 pedagogu darbavietas, liecina Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta apkopotā informācija.

Pedagogu trūkst gan virknē sākumskolu un vidusskolu, gan pirmsskolas iestādēs. Norādīto skolu ir ļoti daudz un to vidū ir gan mazākas, gan lielākas skolas. Vairākas vakances brīvas ir Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā, Rīgas 41. pirmskolas iestādē, Rīgas 85. vidusskolā, Āgenskalna Valsts ģimnāzijā, Rīgas Franču licejā, Iļģuciema vidusskolā, Rīgas Kultūru vidusskolā un vairākās citās.

Visvairāk Rīgā trūkst pedagogu tieši pirmskolās - 107, sākumskolās - 42, savukārt no mācību priekšmetiem visvairāk trūkst matemātikas skolotāju - 39, latviešu valodas skolotāju - 35, angļu valodas un mūzikas skolotāju - 18, savukārt fizikā trūkst 13 pedagogi.

Savukārt vismazāk izsludināto vakanču ir ekonomikas, franču valodas, bioloģijas, vēstures, dabaszinību, sporta un ģeogrāfijas skolotājiem.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) iepriekš pauda, ka pirms jaunā mācību gada Latvijā kopumā brīvas varētu būt ap 500 pedagogu vakances.

Situācija pašvaldībās gan atšķiroties. Viņa sacīja, ka ir pārrunājusi šo jautājumu ar 14 pašvaldībām. Tajās brīvas esot vien divas vakances - matemātikā un mūzikā.

Savukārt, piemēram, Rīga un Daugavpils trūkstošo pedagogu skaitli padara iespaidīgāku, sacīja ministre. Pamatā skolotāji tiekot meklēti darbam uz noteiktu stundu skaitu.

Ministre pieļāva, ka pedagogu trūkums varētu kļūt par nozares pamata problēmu pēc pieciem gadiem, kad liela daļa aktīvi strādājošo skolotāju - ap 30% līdz 40% -tuvosies pensionēšanās vecumam. "Ja nozarē neienāks jauni pedagogi un netiks mainīta politika, šī varētu kļūt par akūtu situāciju," sacīja Šuplinska.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu