Mitras sienas un 16 cilvēki vienā kamerā. EP Spīdzināšanas novēršanas komiteja kritizē Daugavgrīvas cietumu (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Mitras sienas, slikta ventilācija, 12 līdz 16 cilvēku vienā cietuma kamerā. Tā dzīvo ieslodzītie visvecākajā Daugavgrīvas cietuma Grīvas nodaļā Daugavpilī. Šīs iestādes stāvokli ir kritizējuši arī Eiropas Padomes Spīdzināšanas novēršanas komitejas eksperti un pastāv iespēja, ka Latvijai šo cietuma nodaļu nāksies slēgt, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". 

Patlaban cietuma Grīvas nodaļā ir izmitināti aptuveni 750 ieslodzīto. Daži no viņiem dzīvo pat pa 12 - 16 cilvēkiem kamerās. 

Cietuma priekšnieks Sergejs Smirnovs, izrādot ieslodzījuma telpas Tieslietu ministram Jānim Bordānam, stāsta, ka sienas ir ļoti biezas, tāpat arī logi ir nodrošināti ar diviem bieziem režģiem, lai ieslodzītie nevarētu nodibināt sakarus ar ārpasauli.

Kamerā ir arī slēgtais sanitārais mezgls, taču tā stāvokli cietuma priekšnieks novērtē ar komentāru - "nu, tāds, kāds tas ir". 

1833. gadā būvētā ēka ir vēsturisks arhitektūras objekts, tāpēc tā pārbūve neesot iespējama. Ieslodzījuma telpās nav iespējams arī ierīkot ventilāciju, vēsta "Panorāma". 

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilone Spure raidījumam uzsver, lai arī kādus remontus cietumā veiktu, tas tāpat neatbilst standartiem.

"Ieguldot līdzekļus, mēs varam krāsot sienas, varam taisīt kosmētiskos remontus, mainīt grīdas, logus, bet iestāde vienalga neatbilst standartiem, kādus mūsdienās prasa sodu izpildei," saka Spure.

Eiropas Padomes Spīdzināšanas novēršanas komitejas eksperti ieslodzījuma vietās viesojas reizi četros gados. Viņi nebrīdina, kad ieradīsies un paši izvēlas, ko apskatīs. Nākamā vizīte gaidāma 2020. gadā.

Tieslietu ministrija šogad cer uz valdības atbalstu jauna cietuma būvniecībai Liepājā, kurā varētu uzturēties ap 1200 ieslodzīto. Tas arī atbilstu visiem Eiropas standartiem. Jaunā cietuma būvniecības izmaksas ir lielākas par 113 miljoniem eiro. 

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu