FIBA Pasaules kausa izcīņas rekordi un statistika

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

2019. gada FIBA Pasaules kauss jau rit pilnā sparā. Šis ir 18. FIBA basketbola čempionāts, un šo gadu laikā ir laboti un pārspēti vairāki rekordi. Portāls "Apollo" piedāvā ielūkoties iespaidīgākajā statistikā un rekordu grāmātā. 

Par pirmajiem FIBA Pasaules kausa ieguvējiem kļuva Argentīnas izlase, kas 1950. gada turnīru noslēdza ar bilanci 6-0. 

ASV un Dienvidslāvijas izlasēm pieder rekords visvairāk izcīnīto titulu ziņā. Abas izlases piecas reizes ir tikušas kronētas par čempioniem. 

Protams, ka Dienvidslāvijas komandai šo skaitli palielināt vairs nav iespējams, savukārt amerikāņi gandrīz katrā turnīrā ir favorīti uz zelta medaļām. Arī šis gads nav izņēmums. 

ASV basketbola izlase ir kļuvusi par čempioniem pēdējos divus FIBA Pasaules kausa finālturnīrus pēc kārtas.

Foto: AFP/SCANPIX

ASV izlasei pieder arī rekords godalgoto vietu skaita ziņā. 12 reizes amerikāņi ir kāpuši uz goda pjedestāla. 

FIBA Pasaules kausa rezultatīvākais spēlētājs (vidēji spēlē turnīra laikā) ir brazīlietis Oskars Šmits, kurš 1990. gada turnīrā vidēji spēlē guva 34,6 punktus

Grieķijas izlases basketbolists Nikolas Georgalis 1986. gada turnīrā vidēji spēlē guva 33,7 punktus, kas ir otrs rezultatīvākais sniegums. 

Dienvidslāvijas izlasei pieder rekords turnīra vērtīgāko spēlētāju (MVP) skaita ziņā. 17 FIBA Pasaules kausu laikā seši turnīra MVP ir bijuši tieši no Dienvidslāvijas. Pēdējais no tiem bija Dežans Bodiroga, kurš 1998. gada turnīrā tika atzīts par vērtīgāko spēlētāju. 

Foto: BasketballWorldCup/Twitter

Astoņas reizes turnīrs ir norisinājies Dienvidamerikā, kas ir rekords šajā ziņā. Jāpiemin, ka pirmie pieci FIBA Pasaules kausa finālturnīri norisinājās Dienvidamerikā. Pirmais čempionāts ārpus Dienvidamerikas norisinājās Dienvidslāvijā 1970. gadā.  

Puertoriko spēlētājs Džeroms Alfrēds Minsijs ir rekordists visvairāk aizvadīto finālturnīra skaita ziņā - pieci FIBA Pasaules kausa čempionāti. 

Viņš savu pirmo kausa izcīņu aizvadīja 1986. gadā, bet pēdējo - 2002. gadā.  

Dienvidkorejas basketbolists Hurs Jae 1990. gada turnīra spēlē pret Ēgiptes basketbolistiem guva 62 punktus, kas ir rekords vienā spēlē gūto punktu skaita ziņā. Grieķis Georgalis 1986. gadā pret Panamu guva 53 punktus. 

ASV basketbola izlase ir aizvadījusi visvairāk spēles FIBA Pasaules kausa izcīņas turnīra vēsturē. 149 spēles, kuru laikā izcīnītas 122 uzvaras. Otrajā vietā ir Brazīlijas izlase, kura aizvadījusi 133 mačus, izcīnot 81 uzvaru. Trešajā vietā ir Argentīna, kura aizvadījusi 103 spēles, bet izcīnījusi 58 uzvaras. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu