Putins sola "simetrisku atbildi" uz ASV raķetes izmēģinājumu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins
Vladimirs Putins Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien paziņoja, ka devis Aizsardzības ministrijai, Ārlietu ministrijai un citām institūcijam rīkojumu gatavot "simetrisku atbildi" uz vēl nesen aizliegtās raķetes izmēģinājumu, ko veikušas ASV.

Putins sacīja, ka licis veikt analīzi "par draudu līmeni mūsu valstij, ko radījusi ASV rīcība, un īstenot visaptverošus pasākumus, lai sagatavotu simetrisku atbildi".

Kā  Krievijas Drošības padomes locekļu sanāksmē teica Putins, ASV veiktais raķetes izmēģinājums apstiprina aizdomas, ka Vašingtona plānojusi Eiropā izvietot aizliegtos ieročus.

Putins norādīja, ka Maskava bijusi pret raķešu palaišanas iekārtu izvietošanu Polijā un Rumānijā ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas ietvaros, tomēr Vašingtona noliegusi, ka tās varētu tikt izmantotas uzbrukuma mērķiem, lai palaistu raķetes "Tomahawk".

"Tagad pārkāpuma fakts ir acīmredzams, un ir veltīgi to noliegt," sacīja Putins. "Jautājums ir - kā lai mēs zinām, kas tiks izvietots Rumānijā un Polijā."

Vašingtonas "patiesais nodoms", sacīja Putins, ir "izvietot līdz šim aizliegtos ieročus dažādos pasaules reģionos".

To izvietošana Eiropā un Āzijā "skar mūsu pamatintereses, jo tas ir tuvu Krievijas robežām", skaidroja Putins.

ASV Aizsardzības ministrija pirmdien paziņoja, ka valsts bruņotie spēki veikuši pirmos lidojumu izmēģinājumus raķetei, kāda vairāk nekā 30 gadus bija aizliegta saskaņā ar Vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu līgumu, kuru šomēnes pārtrauca ASV un Krievija. 

Pie Kalifornijas krastiem svētdien veiktais izmēģinājums nozīmē, ka atsākta bruņošanās sacensība. Analītiķi bažījas, ka tā veicinās saspīlējumu starp Vašingtonu un Maskavu. 

ASV prezidenta Donalda Trampa valdība paziņojusi, ka joprojām ir ieinteresēta lietderīgā ieroču kontrolē, tomēr apšauba Krievijas vēlmi ievērot savas saistības. 

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu