Helmanim piemērots aizliegums izbraukt no valsts un liegts tikties ar noteiktām personām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis
Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis Foto: Edijs Pālens/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) trešdien, 21. augustā, aizturētajam un atbrīvotajam Ogres novada domes priekšsēdētājam Egilam Helmanim (VL-TB/LNNK) ir piemērojis aizliegumu izbraukt no valsts, kā arī aizliegumu tikties ar noteiktām personām, aģentūra LETA noskaidroja KNAB. 

Helmanim arī piemērots aizdomās turētā statuss.

Helmaņa aizstāvis Saulvedis Vārpiņš aģentūrai LETA trešdien sacīja, ka KNAB apsūdzības uzskata par nesaprašanos, proti, Helmanim bijusi slimības lapa, kas izdota ASV, un slimības lapa, kas vienlaikus izdota Latvijā. "Jautājums, kā to vērtēt. Šajā gadījumā mēs ceram, ka KNAB darbinieki tiks ar to skaidrībā," sacīja Vārpiņš, piebilstot, ka KNAB tiks sniegta visa nepieciešamā informācija, lai skaidrība tiktu rasta pēc iespējas ātrāk.

Vārpiņš teica, ka ir pārsteigts par slimības lapas jautājuma aktualizēšanas laiku, jo Helmaņa puse grasoties aktualizēt jautājumu par kasācijas tiesvedības ierosināšanu par citu lietu. Advokāts izteicās, ka, iespējams, kādas personas vai politiski spēki esot ieinteresēti, ka šī problēma tiek risināta tieši šobrīd.

Uz jautājumu, vai Vāpiņš uzskata, ka notiek politiska izrēķināšanās ar Helmani, viņš sacīja, ka viņam aizdomu nav, tomēr sakritība esot vērojama, turklāt saistībā ar Helmani tā neesot pirmā reize, kad tiek radīts skandāls, kas veido negatīvu fonu.

Jau ziņots, ka KNAB trešdien aizturēja Ogres novada domes priekšsēdētāju. KNAB paziņojumā presei, nenorādot aizdomās turamo vārdus, tika norādīts, ka birojs veic neatliekamās procesuālās darbības, tai skaitā kratīšanas.

Kriminālprocess sākts šī gada 6.augustā pēc Krimināllikuma 318.panta otrās daļas, 177.panta pirmās daļas un 275.panta pirmās daļas. Proti, par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, krāpšanu un dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu

Krimināllietas materiāli satur ziņas par to, ka Helmanis, iespējams, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, izkrāpa pašvaldības finanšu līdzekļus, izmantojot ārstniecības iestādes ārsta izsniegtu viltotu darba nespējas lapu. Šī gada februārī veikto krāpniecisko darbību rezultātā pašvaldībai nodarīts zaudējums ne mazāk kā 855,71 eiro apmērā.

Helmanis LTV pauda viedokli, ka situācija esot pārpratums un esot saistīta ar slimības lapu, ko viņš izņēmis ASV, kad tur ārstējies. Viņam esot bijušas ilgas veselības problēmas. "KNAB to noskaidros, un tur nebūs nekādas problēmas," teica Helmanis.

Kā liecina informācija Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā, Helmanis 2018.gadā pašvaldībā nopelnīja 20 733,87 eiro, savukārt par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) padomnieka pienākumu pildīšanu viņš nopelnījis 6960,97 eiro. Pabalstā Helmanis no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras saņēmis 7340,97 eiro, bet, pārdodot automobili, domes priekšsēdētājs no SIA "Lone Il" ieguvis vēl 13 500 eiro.

Helmanis reģistrējis 350 000 dolāru lielas parādsaistības. Vienlaikus viņš ir izsniedzis četrus aizdevumus, kuru kopējā vērtība ir 156 102 eiro. Helmanis deklarējis arī 25 3800 eiro skaidras naudas uzkrājumus. Deklarācijā pieejamā informācija liecina, ka Helmanim pieder būve Ogrē, kā arī zemes un ēkas nekustamie īpašumi Jaunjelgavā.

Tāpat vēstīts, ka 2009.gadā Valsts policija Helmani aizturēja saistībā ar lietu, kas ierosināta par mēģinājumu izspiest naudu, lai Ogres televīzijā netiktu demonstrēts kāds kompromitējošs sižets. Vienlaikus tika aizturēts Ogres televīzijas īpašnieks Artūrs Robežnieks. Rīgas apgabaltiesā aprīlī Helmanim un Robežniekam atstāja spēkā piespriesto 38 000 eiro sodu par izspiešanu grupā

Helmanis kopā ar Robežnieku apsūdzēti par līdzekļu izspiešanu no Helmaņa bērnu krusttēva, toreizējā Ogres novada domes deputāta Gunāra Kārkliņa pirms pašvaldības vēlēšanām.

Neminot apsūdzēto vārdus, prokuratūra iepriekš norādījusi, ka 2009.gada aprīļa beigās apsūdzētais, izmantojot apstākli, ka 2009.gada 6.jūnijā paredzētas pašvaldību vēlēšanas, vienojās ar otru apsūdzēto par naudas prettiesisku pieprasīšanu no kāda Ogres novada domes deputāta.

"2009.gada pavasarī apsūdzētais, atrodoties kādas kafejnīcas telpās, psihiski iedarbojoties uz cietušo, paziņoja vīrietim, ka īsi pirms pašvaldību vēlēšanām "Ogres televīzijā" plānots pārraidīt kompromitējoša satura filmu par Ogres deputātu un citiem vietējās pašvaldības deputātiem, kas viennozīmīgi varētu kaitēt cietušajam gan kā Ogres novada domes deputātam, gan kā nākošā sasaukuma deputāta kandidātam," iepriekš norādījusi prokuratūra.

Helmaņa aizstāvis Vārpiņš toreiz atzīmēja, ka minēto televīzijas sižetu neviens neesot redzējis, tādēļ nevarot to komentēt.

Helmanis pret viņu vērsto apsūdzību nosaucis par politisko izrēķināšanos un uzskata, ka lieta pret viņu sākta, pateicoties viņa politiskajam oponentam Kārkliņam. Pēc Helmaņa teiktā, Kārkliņš vēlējies panākt detālplāna apstiprināšanu lielveikala būvniecībai, pret ko stingri iestājies Helmanis, jo konkrētajā teritorijā izveidota piemiņas vieta represētajiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu