Latvijas Olu ražotāju asociācija aicina KNAB veikt pārbaudes saistībā ar Ogres novada domes rīcību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
KNAB. Ilustratīvs attēls
KNAB. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas Olu ražotāju asociācija nosūtījusi vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), kurā aicina veikt pārbaudes saistībā ar Ogres novada domes rīcību, ļaujot uzņēmumam "Gallusman" iegūt īpašumā nekustamo īpašumu Madlienas pagastā, lai gan šī kompānija neatbilst likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" noteiktajiem zemes iegādes nosacījumiem.

Latvijas Olu ražotāju asociācijas Izpilddirektore Anna Ērliha aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka Ukrainas un Latvijas investoru grupas "Ovostar Union" uzņēmums "Gallusman" neatbilst nevienam no likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" uzskaitītajiem subjektiem, lai šis uzņēmums varētu iegādāties Latvijas zemi.

Vēstulē KNAB, atsaucoties uz likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" norādīto, asociācija atgādina, ka Latvijas zemi var iegūt īpašumā Latvijas pilsoņi un Latvijā reģistrētas kapitālsabiedrības, Latvijas valsts un atvasinātas publiskas personas, kā arī citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņi un tajās reģistrētas kapitālsabiedrības, Eiropas Ekonomikas zonas valstu un Šveices Konfederācijas pilsoņi, kā arī tajās reģistrētas kapitālsabiedrības, kuras reģistrētas kā nodokļu maksātājs Latvijā.

""Gallusman" nebija tiesīga iegādāties īpašumā nekustamo īpašumu Ogres novadā, un Ogres novada domes piekrišana tika izsniegta pretēji likumā noteiktajam aizliegumam. Tāpēc mēs aicinām KNAB veikt pārbaudes saistībā ar zemes iegādi Ogres novadā," pauda Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha.

Viņa uzsvēra, ka Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācija ir pret likuma pārkāpumiem, turklāt tās ieskatā iepriekš minētais ir klajš un rupjš pārkāpums.

KNAB apliecināja, ka 23. augustā biroja lietvedībā ir saņemts iesniegums no Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijas.

"Apollo" jau ziņoja, ka "Ovostar Union" ir apstiprinājis plānus izveidot Latvijā jaunu olu produkcijas ražotni, līdz 2026.gadam investējot tās izveidē vismaz 85 miljonus eiro un radot līdz 200 jaunu darbavietu. Ražotnes būvniecību plānots sākt 2019.gada otrajā pusē.

"Gallusman" iecerējusi Latvijā izveidot vistu novietņu kompleksu un olu un olu produktu ražotni, kur kopumā būtu līdz astoņiem miljoniem vistu. Kompleksā paredzētas 18 dējējvistu kūtis, deviņas jaunputnu kūtis, olu šķirotavas ēka, barības cehs ar graudu pirmapstrādi un noliktavu, kā arī deviņi graudu torņi. Kompleksā varētu tikt izbūvēta arī biogāzes stacija. Mēslu īslaicīgās uzglabāšanas laukumu vai biogāzes ražošanas laukumu plānots izveidot 100x280 metru lielā platībā. Paredzēts, ka astoņi miljoni putnu gadā varētu saražot 259 200 tonnu mēslu. Projektu plānots īstenot divos posmos - pirmās kūtis varētu tapt līdz 2020.gada beigām, bet nākamās - līdz 2026.gada beigām.

"Ovostar Union" vienā uzņēmumu grupā apvieno vairākus dažādās valstīs bāzētus grupas uzņēmumus, kas nodarbojas ar olu ražošanu, pārstrādi un izplatīšanu pasaules tirgos. "Ovostar Union" koncerna apgrozījums 2018.gadā sasniedza 125 miljonus ASV dolāru (110 miljonus eiro), eksportējot produkciju uz vairāk nekā 50 pasaules valstīm. Koncernā tiek nodarbināti gandrīz 1700 darbinieki. Kopš 2011. gada "Ovostar Union" akcijas tiek kotētas Varšavas Fondu biržā.

Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācija dibināta 2006.gadā un pārstāv astoņus lielākos Latvijas olu ražotājus, kuru skaitā ir gan zemnieku saimniecības, gan lielās olu ražotnes. Tās mērķis ir pārstāvēt Latvijas olu un putnu gaļas ražotājus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu