"Glābiet mūsu planētu!" Amazones lietusmežu ugunsgrēku dēļ Eiropā rīko protestus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Peter DeJong / AP

Klimata aktīvisti piektdien, 23. augustā, Londonā rīkoja skaļus protestus pie Brazīlijas vēstniecības, mudinot Brazīlijas prezidentu Žairu Bolsonaru darīt vairāk, lai apturētu ugunsgrēkus Amazones lietusmežos.

» Ugunsgrēki Amazones lietus mežos sasnieguši rekordlielus apmērus 

Foto: Protesti Eiropā Amazones lietus mežu dēļ

"Apturiet iznīcināšanu tūlīt!", "Glābiet mūsu planētu!", "Gribu, lai jūs būtu panikā!", lasāms demonstrantu transparentos Londonas centrā. Aktīvisti sauca - "Klimata taisnīgumu!" un "Glābiet Amazoni!".

Akcijā Londonā sapulcējušies vairāki simti cilvēku.

Protesti Amazones meža ugunsgrēku lietā plānoti arī citās Eiropas pilsētās.

"Mēs pulcējamies sašutumā, skumjās un izmisumā," norādīja organizācija "Extinction Rebellion" (ER), kas rīko Londonas protesta akciju.

"Amazones reģions burtiski deg, un katra colla, kas turpina degt, attālina mūs cerības uz ilgtspējīgu dzīvi uz šīs Zemes."

"Mēs nevaram sēdēt klusumā, kamēr dzīvība uz Zemes tiek iznīcināta."

Aktīvisti aicina valdības, lai tās vērš spiedienu pret Bolsonaru, centienos panākt, ka Brazīlijas prezidents uzņemas aktīvāku lomu ugunsgrēku apturēšanā.

Demonstrācijas piektdien plānotas arī pie Brazīlijas vēstniecībām Berlīnē un Madridē, kā arī pie konsulātiem Turīnā un Barselonā.

Trīs stundu demonstrācija pirmdien plānota Lisabonā, kur demonstranti pie Brazīlijas vēstniecības pulcēsies zem saukļa "Dumpis par Amazoni".

Brazīlijas valdība ir spērusi soļus, lai lietusmežu reģionus lielākā mērā atvērtu kalnrūpniecības un lauksaimniecības projektiem. Satelītu dati liecina, ka atmežošana notiek arvien straujāk.

Vietējie mediji vēstīja, ka Paras štatā, Brazīlijas dienvidrietumos, lauksaimnieki koordinētā iniciatīvā aizdedzināja zemi, lai atbrīvotu no mežiem vietu jaunām ganībām.

Nacionālo satelītu dati liecina, ka mežu ugunsgrēku skaits Brazīlijā šogad salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn ir pieaudzis par 83%.

Vides aktīvisti norāda, ka lietusmeži ir apdraudēti, jo Brazīlija, īstenojot prezidenta, kurš amatā stājās šā gada sākumā, politiku paplašina lauksaimniecību un arvien vairāk mežu tiek izcirsti, lai iegūtu zemi sojas audzēšanai un lopkopībai.

Bolsonaru asi kritizē Brazīlijas vides regulējumu un tiesībsargājošās institūcijas, apsūdzot tās par aizspriedumiem pret lauksaimniecību un ekonomikas attīstību. Viņš kontroli pār indiāņu zemēm ir nodevis Lauksaimniecības ministrijai un solījis pārskatīt nacionālo parku un citu aizsargāto zonu teritorijas, jo, kā viņš apgalvo, tās palēnina Brazīlijas attīstību, vēsta portāls "Sciencemag".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu