NASA izmeklē, iespējams, pirmo noziegumu kosmosā (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Apsūdzētā astronaute Anne Makkleina
Apsūdzētā astronaute Anne Makkleina Foto: POOL / REUTERS

Tiek ziņots, ka NASA izmeklē prasību, saskaņā ar kuru astronaute no Starptautiskās kosmosa stacijas piekļuvis savas bijušās dzīvesbiedres bankas kontam, kas varētu būt pirmais noziegums, kas izdarīts kosmosā, vēsta ārvalstu mediji.

Astronaute Anne Makkleina atzīst, ka ir veikusi piekļuvi kontam no Starptautiskās kosmosa stacijas, bet noliedz jebkādu pārkāpumu, ziņo "New York Times".

Viņas dzīvesbiedre Sammera Vordena gan tā nedomā, jo viņa iesniedza sūdzību Federālajā komisijā.

Makkleinas kundzes no sūdzības brīža ir atgriezusies uz Zemes.

Astronaute ar jurista starpniecību "New York Times" norādījusi, ka viņa tikai pārliecinājusies, ka ģimenes finanses ir kārtībā un vai ir pietiekami daudz naudas, lai samaksātu rēķinus un rūpētos par Vordenas kundzes dēlu, kuru pāris bija kopā audzinājis pirms šķiršanās.

"Viņa noliedz, ka būtu izdarījusi ko nepareizu," sacīja viņas advokāts Rūsijs Hardins, piebilstot, ka Makkleina "pilnībā sadarbojas".

Makkleina un Vordena, kas ir Gaisa spēku izlūkdienestu virsniece, apprecējās 2014. gadā, un Vordena iesniedza šķiršanās pieteikumu 2018. gadā. NASA ģenerālinspektora biroja izmeklētāji ir sazinājušies ar abām pusēm saistībā ar apsūdzību, ziņo "New York Times".

Makkleina ir beigusi prestižo Vestpointas militāro akadēmiju un vairāk nekā 800 kaujas stundu ir pavadījusi Irākā kā armijas gaisa spēku pilote. Viņa turpināja kvalificēties kā testa pilote un tika izvēlēta lidot kosmosā 2013. gadā.

Viņa pavadīja sešus mēnešus uz Starptautiskās kosmosa stacijas un bija piedalījusies pirmajā misijā, kurā piedalījās tikai sievietes.

Kā likumi darbojas kosmosā?

Tiesiskajā regulējumā, par kuru vienojušās piecas valstis, kurām pieder kosmosa stacija - ASV, Krievija, Eiropa, Japāna un Kanāda - noteikts, ka valsts likumi attiecas uz cilvēkiem un īpašumiem kosmosā.

Tātad, ja Kanādas valstspiederīgais izdarītu noziegumu kosmosā, uz viņu attiektos Kanādas likumi, bet Krievijas pilsonim - Krievijas likumi.

Eiropa pastāv kā viena valsts tiesiskajā regulējumā, bet jebkura no Eiropas valstīm var attiecināt savus nacionālos likumus un noteikumus uz Eiropas aprīkojumu un personālu kosmosā.

Likums arī paredz noteikumus par izdošanu atpakaļ uz Zemes, ja tauta nolemj izvirzīt apsūdzību citas valsts pilsonim par nepareizu rīcību kosmosā.

Tā kā kosmosa tūrisms kļūst par realitāti, iespējams, vajadzība sākt kriminālvajāšanu par noziegumiem kosmosā ir ļoti liela, taču pagaidām tiesiskais regulējums joprojām nav pārbaudīts. NASA amatpersonas laikrakstam "New York Times" sacīja, ka viņi nezina par jebkādiem noziegumiem, kas tiktu izdarīti kosmosa stacijā.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu