Spriež par likumprojektu, kas paredzēs parāda atlaišanu personām ar zemiem ienākumiem (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Personas ar zemiem ienākumiem varētu atbrīvot no nelieliem kredītu parādiem. Patlaban tiek izstrādāts likums, kas varētu atļaut atlaist parādu no 2 000 - 5 000, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Šobrīd Maksātnespējas likumā ietvertais fiziskās personas maksātnespējas process ir dārgs un tas nav piemērojams personām ar parādsaistību apjomu līdz 5 000 eiro. Jaunais likums predzētu to, ka parādu no 2 000 - 5 000 varētu atlaist. Uz šādu iespēju gan varētu pretendēt cilvēki, kuriem piešķirts trūcīgā vai maznodrošinātā statuss, tomēr par šo vēl plānojas diskusijas.

Parādniekiem būs jāvēršas pie jebkura zvērināta notāra, kurš rūpīgi izvērtēs situāciju. Par šādu iespēju būtu jāmaksā nodeva par notariālo darbību izpildi 3,56 eiro un par pieteikuma izskatīšanu 100 eiro apmērā.

Likumprojekts paredz, ka norakstīt varēs tos kredītus, ko izsniedz iestāde, kas vērtē cilvēka maksātspēju.

Kad cilvēks uzsāks šāda veida procesu, viņa vārds tiek ievietots publiskā reģistrā, uz ko raudzīsies arī Finanšu iestādes. Par nepatiesu ziņu sniegšanu un mānīšanos, draudēs kriminālatbildība.

"Nav domāts tāds saistību dzēšanas process, tur domāts, ka persona iesniedz pieteikumu un tad kopā ar notāra palīdzību tiek apzināti šie kreditori, un tajā brīdī, kad visas likuma procedūras izpildītas, paliek viens pamata nosacījums, ka personai jāapgūst tā saucamās finanšu pratības kursi, un tad šie parādi tiek vienkārši norakstīti, nav jāatdod nekas," raidījumam stāsta Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina. 

Nosacījums, ka personai Nodarbinātības valsts aģentūrā vismaz mēnesi ir jāapgūst finanšu pratības kursi, šoreiz būtu jāuztver nopietni, jo šāda parādu atlaišana ir piemērojama tikai vienu reizi dzīve.

Finanšu nozares asociācijas pārstāvis stāsta, ka šāda veida kursi un iespēja atlaist parādus ir apsveicama, taču cilvēkiem tik tiešām jāuztver kursi nopietni, jo ir svarīgi, lai cilvēks saprot savu kļūdu un to vairs nepieļauj, nevis pēc kāda laika atkal aizņemies neatmaksājamus kredītus.

Likumprojekts uz valdības galda varētu nonākt jau šogad, bet Saeima to varētu skatīt nākamajā gadā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu