Plāno samazināt valsts nodevu par personas apliecības izsniegšanu bērniem, pensionāriem un invalīdiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens / LETA

Valdība otrdien, 27. augustā, lems, vai bērniem, pensionāriem un invalīdiem samazināt valsts nodevu par personas apliecības izsniegšanu.

Iekšlietu ministrija sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kuru mērķis ir rast iespēju Latvijā vismazāk nodrošinātajiem iedzīvotājiem - bērniem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem un personām ar invaliditāti samazināt valsts nodevas likmi par personas apliecības izsniegšanu no 7,11 eiro uz 5 eiro.

Lai nodrošinātu minēto iespēju, pārējai iedzīvotāju daļai valsts nodevas apmērs par personu apliecinoša dokumenta izsniegšanu būs nedaudz jāpalielina.

Tas nozīmē, ka pārējo iedzīvotāju grupām par personas apliecības izsniegšanu desmit darbdienu laikā un par pases izsniegšanu bērniem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem un invalīdiem desmit darbdienu laikā, kā arī par personas apliecības izsniegšanu bērniem, pensionāriem un invalīdiem divu darbdienu laikā nodeva palielināsies par 77 centiem, proti, tai sasniedzot 15 eiro.

Par pases izsniegšanu personām bez atvieglojumiem desmit darbdienu laikā, ja persona vienlaicīgi saņem arī personas apliecību būs jāmaksā 20 eiro līdzšinējo 21,34 eiro vietā.

Par personas apliecības izsniegšanu personām bez atvieglojumiem divu darbdienu laikā, par pases izsniegšanu personām bez atvieglojumiem desmit darbdienu laikā, kā arī par pases izsniegšanu bērniem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem un invalīdiem divu darbdienu laikā valsts nodeva palielināsies par 1,54 eiro, proti, tai sasniedzot 30 eiro.

Par pases izsniegšanu personām bez atvieglojumiem divu darbdienu laikā, ja persona vienlaicīgi saņem arī personas apliecību turpmāk par 2,69 eiro samazinoties nodevai būs jāmaksā 40 eiro.

Savukārt par pases izsniegšanu personām bez atvieglojumiem divu darbdienu laikā valsts nodeva samazināsies par 1,91 eiro tai sasniedzot 55 eiro.

Paredzamais projekta spēkā stāšanās laiks ir šī gada 2.septembris - vienlaicīgi ar jaunā parauga personas apliecību izsniegšanas sākšanu. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde pērn noslēgusi ar uzņēmumu "Idemia France S.A.S." par jauna parauga personas apliecību izgatavošanu un piegādi, kas paredz minēto personas apliecību piegādi no 2019. gada līdz 2023. gadam. Lai atvieglotu administratīvo un finansiālo slogu personām, kam personas apliecība jāsaņem valstī noteiktā obligātuma dēļ, paredzēts, ka jauno personas apliecību derīguma termiņš būs desmit gadi līdzšinējo piecu vietā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu