NASA publicē attēlus, kas norāda uz pieaugošo oglekļa monoksīdu atmosfērā Amazones ugunsgrēku dēļ

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) satelīts ir iemūžinājis pārsteidzošas fotogrāfijas, kas attēlo patlaban uz Zemes esošo oglekļa gāzes daudzumu. Oglekļa monoksīda daudzums ir izdalījies Amazones lietusmežu ugunsgrēku dēļ un tas ir satraucis zinātniekus, vēsta "Business Insider".

Saskaņā ar preses relīzē sniegto informāciju, pateicoties infrasarkanajam staru instrumentam, kas atrodas uz satelīta "NASA Aqua", NASA no 8. - 22. augustam ir apkopojusi jaunākos datus par oglekļa monoksīda esamību gaisā.

Instruments "AIRS" mēra gaisa temperatūru un mitrumu, mākoņu daudzumu un to augstumu, kā arī siltumnīcas efekta izraisītās gāzu koncentrācijas un daudzas citas atmosfēras parādības.

Datu animācijā redzami dažādi krāsu viļņi, kas parāda oglekļa monoksīda pieaugumu atmosfērā. Ar krāsu palīdzību tiek demonstrēta gāzu koncentrācija.

Oglekļa monoksīds ir viela, kas klasificējama kā gaisa piesārņotājs. Tā var aizplūst ļoti garus attālumus un noturēties atmosfērā apmēram mēnesi. Kā skaidro zinātnieki, tam ir ļoti liela nozīme klimata pārmaiņu jomā.

Patlaban gan ir konstatēts, ka oglekļa monoksīds gaisā atrodas diezgan augstu, taču zinātnieki apgalvo, ka spēcīgie vēji to var aiznest zemāk un tas var būtiski ietekmēt gaisakvalitāti.

Jau vairāk nekā nedēļu, Brazīlijas lietus mežos plosās plaši ugunsgrēki, kas šogad sasnieguši rekordlielus apmērus. Nacionālais kosmosa izpētes centrs (Inpe) ziņo, ka ugunsgrēku izplatība ir par 84% lielāka, salīdzinot ar 2018. gadu, vēsta britu raidorganizācija BBC.

» Sociālajos tīklos populārākie Amazones meža ugunsgrēku attēli nemaz neatspoguļo realitāti

Tāpat piektdien un sestdien reģistrēti 1130 jauni ugunsgrēki, liecina Brazīlijas Nacionālā kosmosa pētījumu institūta (INPE) jaunākie dati.

Brazīlija svētdien, 25. augustā, nosūtīja divas armijas lidmašīnas "Hercules C-130" palīdzēt cīņā pret ugunsgrēkiem Amazones lietusmežos, kur sākušiem simtiem jaunu ugunsgrēku.

Ugunsgrēki izpelnījušies ievērību visā pasaulē, un tie ir nozīmīgs temats Francijā notiekošajā G7 valstu grupas līderu sanāksmē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu