ASV un Japāna panāk principiālu vienošanos par tirdzniecības līgumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: AP/Scanpix

ASV un Japāna principiāli vienojušās par plašo tirdzniecības līgumu, kas tiks noslēgts nākamajā mēnesī, kad Ņujorkā notiks Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā asambleja, svētdien, 25. augustā, paziņoja ASV prezidents Donalds Tramps.

G7 samita laikā Francijas kūrortpilsētā Biaricā Japānas premjerministrs Sindzo Abe divas reizes ticies ar Trampu. Abe apstiprināja, ka ir panākta vienošanās, bet galīgais līguma teksts jāprecizē tuvāko nedēļu laikā.

Darījums ietvers lauksaimniecību, rūpniecību un digitālo tirdzniecību.

ASV norādīja, ka Japāna iepirks labību, kas palikusi pāri, jo Ķīna tirdzniecības kara dēļ atteicās no plānotā iepirkuma.

Kopumā ASV aplēses liecina, ka darījums pavērs ceļu uz tirdzniecību septiņu miljardu ASV dolāru (6,3 miljardu eiro) vērtībā.

"Tās ir labas ziņas mūsu zemkopjiem un lopkopjiem, bet tās ir arī labas ziņas tiem, kas strādā digitālās tirdzniecības vidē," sacīja ASV tirdzniecības pārstāvis Roberts Laithaizers.

Tramps un Abe pēdējo divu gadu laikā ir veidojuši divpusējās attiecības, kas kļuvušas diezgan ciešas.

Tirdzniecības līgums starp pasaulē lielāko un trešo lielāko ekonomiku būtu pozitīvs iznākums laikā, kad ASV un Ķīnas starpā izcēlies tirdzniecības karš.

Tramps noraidīja sava priekšteča Baraka Obamas virzīto Klusā okeāna reģiona partnerības ("Trans Pacific Partnership", TPP) līgumu, tādējādi izveidojot vakuumu tirdzniecības attiecībās ar reģiona valstīm.

TPP mērķis bija palīdzēt stabilizēt ASV un Ķīnas tirdzniecības bilanci un veidot partnerības, lai izrautu valstis no Pekinas ietekmes sfēras.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu