Mūžībā devies bobsleja kamanu konstruktors Miezis

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas renes sporta pasauli pāršalkusi sēru vēsts, jo mūžībā devies izcilais bobsleja kamanu konstruktors Arvīds Miezis, vēstīja Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF).

Augusta nogalē savā 84.dzīves gadā mūžībā devies viens no visu laiku izcilākajiem latviešu bobsleja kamanu konstruktoriem Miezis. Viņš iesaistījās bobsleja kamanu būvēšanā un dizainēšanā jau 1983.gadā un darbojās šajā jomā līdz pat 2014.gadam.

Ar Mieža konstruētājām četrinieku kamanām Jāņa Ķipura komanda ieguva bronzas medaļas Kalgari ziemas olimpiskajās spēlēs. Mieža četrinieka bobā Eiropas čempiona titulu ieguvis Sandis Prūsis, divniekos savulaik pirmā medaļa pasaules čempionātu mērogā Zintim Ekmanim, bet sestā vieta Jāņa Miņina divniekam Turīnas ziemas olimpiskajās spēlēs.

"Arvīds ir Latvijas bobsleja leģenda ar lielo burtu," savulaik aprakstam par Miezi "Talsu Vēstīs" konstruktoru raksturojis tagadējais izlases galvenais treneris Sandis Prūsis.

Miezis (dzimis 1935.gada 25.augustā - miris 2019.gada 21.augustā) pasaulē nācis Baškīrijā, netālu no Ufas, kur agrāk atradās latviešu kolonija. Viņa vectēvs uz Baškīriju aizbrauca 19.gadsimta beigās. Vēlāk atgriezies Latvijā, kamanu konstruktors strādāja Rīgas autobusu fabrikas (RAF) autorūpnīcā par inženieri izgatavotāju un tieši viņš izstrādāja labi pazīstamā RAF mikroautobusa dizainu.

1983.gadā Latvijas bobsleja aizsācējs Rolands Upatnieks uzaicināja Miezi uz bobsleju, lai piedalītos bobsleja kamanu izstrādāšanā un šim darbam Miezis nodevās vairāk nekā 30 gadus. Bobsleja kamanas konstruējis gan Polimēru un mehānikas institūtā, gan Laucienes darbnīcā, vēlāk pārcēlies uz dzīvi Talsos.

CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu