Amazones degšana liek pievērst uzmanību arī mežu ugunsgrēkiem Āfrikā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Meža ugunsgrēks. Ilustratīvs attēls.
Meža ugunsgrēks. Ilustratīvs attēls. Foto: AP/Scanpix

Amazones lietusmežu ugunsgrēki Brazīlijā un starptautiskais sašutums par tiem ir pamudinājuši pievērst uzmanību arī Āfrikas mežu ugunsgrēkiem, kuri plosās kontinenta centrālajā daļā no Gabonas līdz Angolai.

Francijas prezidents Emanuels Makrons G7 samita laikā paziņoja tviterī par Āfrikas lietusmežu ugunsgrēkiem un par to, ka valstis apsver līdzīgu iniciatīvu tai, kas ir ierosināta cīņai pret ugunsgrēkiem Brazīlijā.

G7 valstis ir apsolījušas Amazones ugunsgrēku dzēšanai 20 miljonus ASV dolāru, kas galvenokārt tiktu iztērēti par ugunsdzēšanas lidaparātiem.

Makrona bažas var būt pamatotas, tomēr eksperti uzskata, ka Āfrikas lietusmežu ugunsgrēki bieži ir ar sezonālu raksturu un saistīti ar tradicionālām sezonālām lauksaimniecības metodēm.

Nav šaubu, ka šis reģions ir svarīgs klimatam. Kongo upes baseina meži bieži tiek saukti par Zemes "otro zaļo plaušu" pēc Amazones.

Šie meži aizņem 3,3 miljonus kvadrātkilometru. Apmēram trešā daļa no tiem atrodas Kongo Demokrātiskajā Republikā, bet pārējās divas trešdaļas – Gabonā, Kongo Republikā, Kamerūnā un Centrālāfrikas Republikā.

Līdzīgi kā Amazones gadījumā, Kongo baseina meži absorbē tonnām oglekļa dioksīda kokos un kūdras purvos, ko eksperti uzskata par svarīgu klimata izmaiņu apkarošanai. Tur arī atrodas liegumi apdraudētām sugām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu