"ASV jāatkāpjas no visām nelikumīgajām, netaisnīgajām un nepareizajām sankcijām." Irānas prezidents pauž nostāju par iespēju tikties ar Trampu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

Irānas prezidents Hasans Ruhani otrdien aicināja ASV "spert pirmo soli", atceļot Irānai noteiktās sankcijas, šādu nostāju paužot dienu pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps bija apliecinājis, ka ir atvērts idejai par tikšanos ar Ruhani.

"Šis solis ir - jāatkāpjas no sankcijām. Jums ir jāatkāpjas no visām nelikumīgajām, netaisnīgajām un nepareizajām sankcijām pret Irānas valsti," uzrunā, kas tik pārraidīta televīzijas tiešajā ēterā, sacīja Ruhani.

"Atslēga pozitīvu pārmaiņu sasniegšanai ir Vašingtonas rokās", jo Irāna jau ir noraidījusi to, kas visvairāk satrauc ASV - ka Irāna varētu iegūt kodolieročus, skaidroja prezidents.

"Ja šīs patiešām ir jūsu vienīgās raizes, tad šo raižu iemesls jau kliedēts" ar Irānas augstākā līdera ajatollas Ali Hamenei atzinumu.

Hamenei vēl 2003.gadā ir izsludinājis fatvu - reliģisku atzinumu, ar kuru aizliegti kodolieroči. Līderis vēlāk šo nostāju vairākas reizes atkārtojis.

"Tātad speriet pirmo soli. Bez šī soļa šī atslēga netiks atslēgta," sacīja Ruhani.

Tramps pirmdien G7 samita laikā paziņoja, ka ir gatavs tuvākajās nedēļās tikties ar Irānas prezidentu.

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs svētdien negaidot ieradās Biaricā, Francijā, kur norisinājās G7 samits. Zarifs samita kuluāros tikās ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Francijas ārlietu un finanšu ministriem.

Makrons, kurš aktivizējis centienus glābt pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanos, ko ASV vienpusējā kārtā pametušas, pirmdien paziņoja, ka intensīvas diplomātijas un konsultāciju rezultātā radīti apstākļi, lai nākamajās pāris nedēļās tiktu noorganizēta Trampa un Ruhani tikšanās.

Tramps pavēstīja, ka noteikti piekritīs tikties ar Irānas prezidentu, ja apstākļi būs atbilstoši.

Pēdējo mēnešu laikā Persijas līcī ir pieaudzis saspīlējums, jo ASV īsteno "maksimāla spiediena" stratēģiju, cita starpā nosakot sankcijas pret Irānu un kavējot Irānas naftas tankkuģu pārvietošanos Vidusjūrā.

Saspīlējums starp Irānu un ASV pieaudzis kopš pērn ASV prezidents atsauca savas valsts dalību 2015.gadā noslēgtajā kodollīgumā un atjaunoja sankcijas pret Irānu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu